Ambalaj Tasarımı Nasıl Olmalıdır
Ambalaj tasarımı, bir ürünün satılmasını sağlayan en önemli parametrelerin başında gelmektedir.
Rekabetin hızla arttığı günümüz pazarlama dünyasında, piyasada birbirinin muadili pek çok marka ve ürün bulunmaktadır.
Aynı segmentte bulunan ve hemen hemen benzer ürünleri piyasaya arz eden markalar, yine hemen hemen aynı kalitede ürünleri piyasaya sürmektedirler.
Hedef kitle olarak bizler, söz konusu bu ürünleri market raflarında, mağazalarda veya çeşitli satış noktalarında görürüz.
Yukarıda sözünü ettiğimiz üzere, hemen hemen benzer ürünleri piyasaya süren markalar için bir farklılaşma ihtiyacı doğmaktadır.
Görsel anlamda bu farklılaşmayı sağlayan yegane şey ambalaj tasarımıdır.

Grafizula.com olarak bu içeriğimizde “ambalaj tasarımı nasıl olmalıdır, bir ambalaj tasarımının ana özellikleri nelerdir, ambalaj tasarımında dikkat edilmesi gerekenler nelerdir” gibi soruların yanıtlarını madde madde vermeye çalışacağız. Özellikle genç meslektaşlarımız için yararlı olacağını umarak, maddelerimizi sıralamaya başlayalım.
1) Ambalaj Tasarımı Özgün Olmalıdır
Ambalaj tasarımında ana amaç, diğer ürün ya da markalardan farklılaşmaktır.
Tasarımda ürün; gerek renk, gerek tasarım ve gerekse tipografik açıdan diğer ürüne göre özgün görünmeli, farklı algılanmalıdır.
Söz gelimi, A markası aynı segmentteki ürünü için, “kırmızı ve yeşil” renklerini tasarımın genel renkleri olarak belirleyip, ambalaj tasarımının ana hatlarını bu renklere göre oluşturmuşsa, B markası aynı segmentteki ürünü için aynı renklere tabiri caizse kısılıp kalmamalıdır.
Zira, eğer böyle bir hataya düşerse, deyim yerindeyse “A markasının değirmenine su taşıyacağını” bilmelidir.

Dolayısıyla, grafizula.com olarak bizce, ambalaj tasarımında olması gereken ilk unsur “özgünlüktür” ve “farklılıktır.”
Profesyonel bir ambalaj tasarımı özgündür, farklıdır ve markaya ait çizgiler taşır.
2) Doğru Bir Ambalaj Hedef Kitle İle İletişim Kurar
Bize göre bir ambalaj tasarımının en büyük başarılarından birisi de hedef kitle ile doğru iletişimi kurabilmesidir.
Peki ama, bir ambalaj tasarımının hedef kitle ile doğru iletişim kurabilmesi ne demektir, bu nasıl sağlanır, bunu da iki ana madde ile hemen açıklayalım.
a) Ambalaj Tasarımı Ürün ve Ürünün Özellikleri Gözetilerek Yapılır
Tasarımda kullanılan renkler, semboller, efektler, tipografi ve tasarımın genel çizgisi; ürün ve ürün özelliklerine göre tasarlanır.
Söz gelimi portakal aromalı bir gazozun ambalajını ya da etiketini “yeşil renkte” tasarlayamazsınız. Daha doğrusu tasarlamamalısınız.

Söz konusu böyle bir tasarım için kullanılacak en doğru renk ya da renkler, grafizula.com olarak bizce, sarı ve turuncu renkler ya da o renklerin türevleridir.
b) Ambalaj Tasarımı Hedef Kitleden Bağımsız Olamaz
Her ürünün ağırlıkta bir hedef kitlesi vardır. Elbette, genele hitap eden ürünler de mevcuttur, ancak bizim burada söz etmek istediğimiz asıl şey, hedef kitlesi daha belirgin olan ürünlerdir.
Örneğin, genç kadınlara ya da genç kızlara yönelik bir ürün ambalajı söz konusuysa, bir tasarımcı olarak lacivert, siyah ya da koyu renklerden kaçınmalısınız.

Söz konusu renklerin tersine, kırmızı, mor, fuşya, pembe ve türevlerini kullanmalısınız.
Daha önceki içeriklerimizde ambalaj tasarımında renk kullanımı konusundan çok daha detaylı bir biçimde söz etmeye çalışmıştık. Dileyen takipçilerimiz ilgili içeriğe verdiğimiz link vasıtasıyla ulaşabilirler.
Özetle, ambalaj tasarımının hedef kitle ile doğru bir iletişim kurması gerekmektedir.
Söz konusu bu doğru iletişim de “ürün özellikleri” ve “hedef kitle” ile aynı paralelde tasarımlar oluşturulmasına bağlıdır.
3) Ambalajın Bir Albenisi Olmalıdır
Sıkıcı, tekdüze ve sıradan işler hedef kitlede ilgi uyandırmaz.
Bir ambalaj tasarımcısının asıl amacı nedir biliyor musunuz?
Ambalajını tasarladığı, raflarda yerini alan ürünün ilgili çekici olması sağlaması; dahası, ürüne bakan bir kişinin ürünle ilgilenmesi, ürünü alıp incelemesi ve sonunda alışveriş sepetine ürünü atmasıdır. Bize göre bir ambalaj tasarımcısının yenage amacı, sanatsal kaygılardan öte, ürünü sattırabilmesidir.

Ürünün satılabilmesi gibi büyük ve devasa bir sorumluluğu deyim yerindeyse tek başına tasarımcının sırtına yüklemek gibi bir yanlışın içerisine elbette girmiyoruz. Öte yandan, içeriğimizin başında da belirttiğimiz üzere, bir ürünün satılabilmesinin en önemli parametrelerinden birisinin de o ürünün ambalajının ya da etiketinin olduğunun altını özellikle çizmek istiyoruz.
Dolayısıyla bir ambalaj tasarımı, dikkat çekebilmeli, sıradan ve tekdüze olmamalı, hedef kitlede görsel anlamda ilgi uyandırabilmelidir.
4) Ambalajda Tipografiye Dikkat
Grafik tasarım sanatının her alanında olduğu gibi ambalaj tasarımında da tipografinin önemi yansınamaz bir gerçektir.
Tasarımda kullanılan fontlar, fontların karakterize edilerek kullanılması, fontlarla yepyeni tasarımlar oluşturulması, bir ambalaj ya da bir etiket tasarımı için vazgeçilmez bir unsurdur.
Fontları iyi kullanmayı bilen, deyim yerindeyse tipografiyi yalamış yutmuş başarılı bir grafik tasarımcı, ambalaj tasarımında tipografi sanatını son derece ustaca kullanmasını bilir.

Tabiri caizse fontlarla harikalar yaratır. Bu sayede, ürüne ya da markaya yepyeni bir kimlik kazanbırabilir. Bu sayede de hedef kitlede bir ilgi uyandırabilir, ürünü hedef kitle ile iletişime geçirebilir.
5) Markayı ya da Ürünü İyi Anlayın
Bir grafik tasarımcı, ambalajını tasarlayacağı markayı ya da ürünü iyi anlamalıdır.
Öncelikle bunun için müşteriden sağlam bir brief almalı, aldığı bu briefin üzerine, kendi yaratıcılığını, bilgisini ve kültürünü eklemelidir.
Tüm bunlar bir ambalaj tasarımı için yeterli midir, elbette değil.
Bir grafiker, eğer ambalaj tasarımı işi yapacak ise, iyi bir pazarlama bilgisi ve kültürüne de sahip olmalıdır.

Zira, içeriğimizin başından bu yana her fırsatta vurgulamaya çalışıyoruz: bir ambalaj tasarımının yegane amacı o ürünün satılmasını sağlamaktır.
Daha doğrusu, ambalaj tasarımı, tek başına ürünü sattırabilecek bir unsur değildir; ancak en önemli unsurlardan birisidir.
Sonuç
Doğru bir görsel iletişimle oluşturulmuş, doğru tipografik öğelerin kullanıldığı, doğru renklerin bulunduğu ürün ya da markayı en güzel bir biçimde temsil edebilecek bir ambalaj tasarımı, ürünün satışlarına ciddi anlamda katkı sağlar.
Başarılı bir ambalaj tasarımı ortaya koyabilmek için; öncelikle doğru tasarımcı ya da reklam ajansı ile çalışılmalı, bu konuda profesyonel destek alınmalıdır.
Ambalaj tasarımının önemi büyüktür ve bu önem ihmal edilmemelidir.
Yukarıda sıraladığımız 5 ana madde bir ambalaj tasarımının nasıl daha iyi olabileceği ile ilgili genel maddelerdir.
Özellikle yeni başlayan arkadaşlarımız için teknik konulara çok fazla girmemeye, sıkıcı olmamaya ve konuyu daha genel hatlarıyla ele almaya çalıştık.
Her zaman olduğu gibi, aklınıza takılan her şeyi bize sorabilir, bizden destek alabilirsiniz.
Bilgi uzmanlıktır.
Saygıyla.
Kreatif Direktör