Tipografi Nedir?
Tipografi nedir? Nerelerde kullanılır? Logo tasarımı açısından tipografinin önemi nedir? Grafizula.com olarak bu içeriğimizde tüm bu soruların yanıtlarını siz değerli genç meslektaşlarımız ve konu ile ilgilenen herkesle paylaşacağız.
Sözü fazla uzatmadan başlayalım.
Tipografi Nedir Sorusunun En Net Karşılığı
Tipografi, en basit ve yalın haliyle, yazı fontu, font punto büyüklüğü, renkler, harfler arası boşluklar gibi parametreleri eş güdümlü bir biçimde kullanarak yapılan yazı yazma sanatıdır.
Tipografi Nerelerde Kullanılır?
Tipografi, başka bir ifadeyle tipografi sanatı grafik tasarımın hakim olduğu hemen her mecrada kullanılır.
Fontların ve görsel tasarımın olduğu her mecrada tipografi de vardır. Tipografinin en güzel örnekleri ile Helvetica font ile yapılanlardır. Helvetica ile ilgili daha derinlemesine bilgi edinmek isterseniz, Helvetica Font Nedir başlıklı makalemizi okumanız yararlı olabilir.
Logo Tasarımda Tipografinin Önemi
Tipografi logo tasarım çalışmalarında sıkça kullanılır.
Eğer tasarımı oluşturan tasarımcı, usta bir tasarımcı ise logo tasarım çalışmasında tipografiden en güzel biçimde faydalanmasını bilir. Logo tasarımda tipografinin önemi, çalışmayı özgünleştirmesinden ileri gelmektedir.
Profesyonel ve özgün logo tasarımları için tipografi sanatını etkin kullanmak gerekmektedir.
Aşağıda, Netofset Matbaa için hazırlanmış olan logo tasarım çalışmasını görmektesiniz.
Burada, Netofset için özel bir font kullanılmıştır.
Söz konusu çalışmada özel bir font kullanılmakla kalınmamış, özel font logonun eğimlerine ve formatına göre revize edilmiştir.
Dolayısıyla, kullanılan tipografi karakterize edilmiş ve ortaya özgün bir logo tasarım çalışması çıkmıştır.
Logo tasarımında tipografi için vereceğimiz başka bir örnek çalışmamız ise Dees Mimarlık ve Mühendislik için oluşturmuş olduğumuz logo tasarım çalışmasıdır.
Dees Mimarlık ve Mühendislik markasına oluşturduğumuz logo çalışmasına bir anlamda “tipografik logo” demek yanlış olmaz.
Zira burada amblemsel bir kullanım söz konusu değildir. Logonun ana eksenine fontlar oturmuş durumdadır. “dees yazısı” öncelikle yazıdan (fonttan) şekle çevrilmiştir. Daha sonra harf aralıkları orantılı bir biçimde ayarlanmıştır.
Özetle “dees” ifadesi, yalnızca fontlardan oluşmamış, fontların yanı sıra üzerinde değişiklikler yapılmış, özgün bir logo tasarım çalışması olmuştur.
Yani, logo tipografik bir logodur.
Yukarıda üzerinde durduğumuz logo tasarımının haricinde pek çok alanda tipografi kullanılmaktadır.
Daha doğrusu grafik tasarım hemen her alanında tipografi kullanılır.
Her mecrada kullanılır.
Billboard tasarımı, katalog tasarımı, web tasarımı, kurumsal kimlik tasarımı ve grafik tasarımın sayamayacağımız kadar pek çok alanında tipografi sanatından istifade edilmektedir.
Tipografide Dikkat Edilmesi Gerekenler
Tipografi sanatının dikkat edilmesi ve uyulması gereken bazı kuralları bulunmaktadır.
Bu kurallar şöyle sıralanabilir:
- Renkler veya renk seçimleri
- Hizalamalar
- Uygun font seçimleri
- Anlaşılır olması veya kolay algılanabilmesi
- Karakterize olması (Temaya en uygun biçimde diğer kullanımlardan ayrışması veya farklılaşması)
Tipografi Bazen Yazıdan Nesne Üretmektir
Tipografi sanatı eğer usta bir tasarımcı tarafından icra ediliyorsa kimi zaman çok ilginç bir görsel şölene dönüşebilir.
Aşağıda SGCW (Selder Gülyüz Creative Workshop) markası için oluşturduğumuz kreatif basın ilanı çalışmasında anlatılmak istenen reklam metnini bir tabanca olarak görmektesiniz.
Yapılan bir araştırmaya göre grafik tasarım çalışmalarında tipografi algının %90 gibi büyük bir kısmını oluşturmaktadır.
İster bir logo tasarım çalışması olsun isterse bir kreatif basın ilan çalışması olsun, hangi mecrada çalışma yapılırsa yapılsın, tipografi demek ana omurga ana eksen demektir.
Bu haliyle tipografinin önemi büyüktür.
Özenle ve dikkatle oluşturulmalıdır.
Diğer Tipografi Örnekleri
Aşağıdaki görsellerde diğer tipografi örneklerini bulabilirsiniz.
Tipografi nedir sorusuna cevap vermeye çalıştık. Konu ile ilgili merak ettiğiniz hususları lütfen bize yazın. Elimizden geldiğince cevap vermeye çalışacağız.
Bilgi farklılaşmaktır.
Saygıyla.
Kreatif Direktör