Grafik Tasarım Fikirleri
Bu içeriğimizde grafik tasarımda tasarım fikirleri konu başlığını inceleyeceğiz. Grafik tasarımın herhangi bir alanında, bir tasarıma başlamadan önce nasıl fikir oluşturulur, oluşturulan fikir nasıl uygulanır, grafik tasarımda fikrin yeri ve önemi nedir gibi soruların yanıtlarını vermeye çalışacağız.
Açıklayıcı ve anlaşılır olabilmek adına, her zaman yaptığımız gibi, somut bir örnek üzerinden içeriğimizi siz değerli takipçilerimize sunmak istiyoruz.
Örnekler her zaman daha anlaşılır ve akılda kalıcıdır. Konunun çok daha iyi kavranmasını sağlarlar.
Logo Tasarımı Yapacaksanız Öncelikle Fikre İhtiyacınız Var
Grafik tasarımın her alanı, logo tasarımı, kurumsal kimlik tasarımı, ambalaj tasarımı, poster tasarımı ve daha niceleri…
Evet, grafik tasarımın her alanında işe başlamadan önce parlak ve sağlam bir fikre ihtiyacınız var.
Elbette, logo tasarımı da bundan bağımsız değil.
Zira, logo demek, her şeyden önce fikir demektir.
Profesyonel logolar, kurumsal logo tasarım çalışmaları ve markalar, öncelikle parlak ve sağlam bir fikir üzerine inşa edilirler.
Konunun daha iyi anlaşılabilmesi adına bir örnek verelim.
Petrol Logosu İçin Logo Tasarım Fikri
Özgeze Petrol logosunu, grafizula.com olarak bizler oluşturduk.
Bunun için bizlere, petrol şirketini temsil etmesi gereken bir simge ve tipografi gerekiyordu.
Petrol demek, ateş demekti ve güç demekti.
Dolayısıyla, grafik tasarımda fikir başlığımızı göz önünde bulundurduğumuzda, bir petrol şirketini ateş ya da “petrolün alevi” temsil edebilirdi.
Grafik tasarımın her alanında olduğu üzere, logo tasarımında da her şey fikirle başlar. Bizler öncelikle petrolün ve gücün bir simgesi olarak “ateş ve alev” kavramlarını merkeze koyduk.
Marka İsmi ile Alevi Birleştirdik
Marka ismi olan Özgeze Petrol’ün Ö’sünü, ateş, alev ve gücü sembolize eden bir yapıda sunmaya karar verdik.
Markanın baş harfi olan Ö harfi, öyle bir biçimde sunulmalıydı ki içerisinde hem alev olsun, hem gücü ve petrolü sembolize etsin, hem de marka ile deyim yerindeyse özdeşlelebilecek bir amblem olarak markayı her platformda temsil edebilsin.
Amblem kavramını daha ayrıntılı olarak incelemek isteyen değerli takipçilerimiz Amblem Nedir konu başlığımıza da bakabilirler.
Dolayısıyla, markanın baş harfi olan Ö harfini, içerisinde alev olan bir amblem halinde tasarlamaya karar verdik.
Söz konusu bu “Ö” öyle bir “Ö” olmalıydı ki, hem alevi ve gücü çağrıştırsın, hem akılda kalıcı olsun, hem minimal bir görüntüde olsun hem de hedef kitlede güven duygusu yaratabilsin.
Bu konuda oldukça kafa yorduk ve deyim yerindeyse onlarca taslak çalışma ortaya çıkarttık.
Düşündük, yazdık, çizdik. Bir sürü çalışma arasından, bize göre, en akılda kalıcı, en özgün, en minimal (sade) olanını marka amblemi belirledik.
Ambleme ek olarak, logo tasarımında tipografiyi de ambleme uygun hatlardan oluşan bir font ile oluşturduk. Ancak fontu aynen kullanmadık, deyim yerindeyse karakterize ettik, üzerinde epey bir oynamalar yaptık. Diğer bir ifadeyle, özgünleştirdik.
Sonuç olarak aşağıdaki logoya ulaştık ve bu logo için de son derece iyi geri dönüşler aldık.
Marka İmajı İle Renklerin Uyumunu Sağladık
Söz konusu petrol şirketini temsil edecek bir logo ise, deyim yerindeyse Amerika’yı yeniden keşfetmeye gerek yok.
Ateşin ve gücün rengi kırmızı, grafizula.com olarak bizce burada kullanılması gereken renklerin başında gelmektedir.
Diğer bir yandan mavi alevi temsil eden lacivert renk de ikinci bir seçenek olarak karşımıza çıkmaktadır.
Diğer yandan mavi ve lacivert renk tonları, bu gibi içeriklerimizde sürekli altını çizmeye çalıştığımız üzere, markaya güven veren renklerin başında gelmektedir.
Tüm bu bilgilerin ışığında, konuya ayrıca başka bir açıdan bakmak gerekirse, kırmızı ve lacivert renkler birbiriyle son derece uyumlu renklerdir ve böylesine bir petrol markasını ve onun logosunu temsil edebilecek renklerdir.
Kısacası, bizler, bu petrol logosunun renk kurgusunu, kırmızı ve lacivert üzerine yaptık.
Grafik Tasarımın Her Alanında Fikir Olmazsa Olmaz
Grafik tasarım sanatı, günümüz pazarlama dünyasında reklamcılığın bir alt başlığıdır.
Dolayısıyla bir ürünü tanıtmak, bir hizmeti görünür kılmak ya da marka imajına katkıda bulunmak isteyen profesyonel grafik tasarımcılar, bir işe başlamadan önce öncelikle fikre ihtiyaçları olduklarını son derece iyi bilirler.
Aynı biçimde bilinçli ve ne istediğini bilen, profesyonel grafik tasarım hizmeti almak isteyen müşteriler de olayın ciddiyetinin son derece farkındadırlar.
Tüm stratejiyi, fikir üzerine kurgularlar. Fikir oluştuktan sonra, elbette ki kastettiğimiz sağlam bir fikirdir, yazıp çizme aşaması ondan sonra gelir.
İster bir reklam ajansı olsun ya da isterse profesyonel freelance tasarımcı olsun, grafik tasarımda herkesin bu işte bir fikre ihtiyacı vardır.
Grafik Tasarımda Fikir Çalışacağınız Marka ile Yakından İlgilidir
Reklam, reklamcılık ya da grafik tasarımcılık bir problem çözme sanatıdır. Her marka, her iş, her tanıtım birbirinden bağımsız biçimde değerlendirilmelidir.
Nasıl ki bir doktor her hastaya aynı ilacı yazmıyor, hastanın şikayetlerine ve dolayısıyla hastalığı ile ilgili ona bir yol haritası ve reçete belirliyorsa; aynı durum reklamcılık için de geçerlidir.
Bir marka ürünlerini kısa vadede mi satmak istiyor? Yoksa uzun vadede marka imajına mı yatırımda bulunmak istiyor?
Tam olarak problem ne? Bu soruların yanıtları verildikten sonra, ancak bir yol haritası belirlenlebilir ve bir fikir ya da markayı kurtaracak fikirler oluşturulabilir.
Sonuç
Günümüz aşırı rekabetçi pazarlama dünyasında, grafik tasarım sanatı da deyim yerindeyse sanat olmaktan çıkmış, adeta işlevselleşmiştir.
Söz konusu bu işlevsellik, bir işe başlamadan önce markayı iyice tanımak, marka ile ilgili sağlam bir brief almak ve tüm bunların ışığında fikir ve fikirler geliştirmek gerekmektedir.
Her işte olduğu gibi grafik tasarımın da temeli fikirdir.
Fikirsiz, altı boş ve deyim yerindeyse iş yapmış olmak için tasarım yapılmaz. Tasarım fikirdir ve fikirler markalara hizmet ederler.
Bilgi profesyonelliktir.
Saygıyla.
Kreatif Direktör