Brief Nedir?
Genç meslektaşlarımız, konu ile ilgilenen değerli takipçilerimiz, her zaman olduğu gibi herkese gönülden bir merhaba dedikten sonra brief nedir konu başlıklı içeriğimizi sizlerle paylaşıyoruz.
Reklamcılık terminolojisinde önemli bir yer tutan brief kavramını açıklamaya çalışacağız.
Brief nedir? Nasıl verilir? Brief vermek ne demektir? Brief verirken nelere dikkat etmek gerekir? Doğru brief vermenin avantajları nelerdir? Eğer brief yanlış verilirse, bu ne gibi problemlere yol açar?
Yukarıdaki soruların yanıtlarını vermeye çalışacağız.
Brief Nedir?
Genel anlamda brief, anlatmak ve aktarmak olarak tanımlanabilir.
Brief nedir sorusunun en net ve kestirme karşılığı, bir işi anlatmak, aktarmak, tarif etmek veya tanımlamaktır.

Konuyu biraz daha açalım ve örneklendirelim.
Biz Grafizula.com olarak, logo tasarımı başta olmak üzere, ambalaj tasarımı, kurumsal kimlik tasarımı, grafik tasarımın tüm alanlarında, web tasarımının tüm alanlarında ve marka danışmanlığının tüm alanlarında varız.
Ve yine verdiğimiz örneğin bir gereği olarak, diyelim ki bize bir logo tasarım çalışması talebinde bulunulmuş olsun.
Burada bizim için doğru brief ve doğru briefin kriterleri aşağıdaki gibidir:
- Markanın tam olarak (doğru ve eksiksiz bir biçimde) ismi
- Markanın sektörü (sağlık sektörü, eğlence sektörü, bilişim sektörü, otomotiv sektörü, gıda sektörü… vb.)
- Markanın konumlanmak istediği segment (A, B, C, D, ve E; yani A’yı en üst segment, E’yi en alt segment olarak düşünürsek kalite veya hizmet anlamında nerede konumlanmak istediği)
- Markanın hedef kitlesi ve hedef kitlenin özellikleri (Bir markaya logo çalışılırken ihtiyaç duyulan en önemli kriterlerin başında hedef kitle veya hedef kitle özellikleri gelmektedir. Yapılacak olan logo tasarım çalışması, hedef kitle ile neredeyse doğru orantılıdır. Kimlerle iletişime geçilmek isteniyor ise logo tasarımının özellikleri de ona uygun olarak dizayn edilmelidir.)
- Markanın, kendine yapacağı yatırım (Bu da önemli bir kriterdir, zira bir kuruluş kendi markasına ve marka değerine ne denli yatırım yapar ise marka bilinirliği o denli artar. Dolayısıyla bir markanın, kendi markasına ve marka değerine yapacağı yatırım da logo tasarımının seyrini belirler. Örneğin, reklam mecralarının hepsini kullanacak mıdır? Kullanacak ise ne derece kullanacaktır? Ne kadar bütçe ayıracaktır? Tüm bu doneler iyi bilinirse, logo tasarımının ya da örneğin ambalaj tasarımının seyri de ona göre değişecektir.)
Doğru bir brief için yukarıda saydığımız kriterler daha ziyade logo tasarımı için geçerlidir. Ambalaj tasarımı ya da diğer tasarım süreçlerine de uyarlanabilir.
Buna bağlı olarak, brief nedir konu başlığıyla alakalı örnekler çoğaltılabilir.
Öte yandan, konuyu okuyan bazı arkadaşlarımızın “müşteri ne renk logo istiyor ya da nasıl fontlarla logo çalışılmasını istiyor; bunlar brief kriteri değil midir? Bunları müşteriye sormuyor musunuz?” dediğini duyar gibiyiz.
Hayır, tabi ki sormuyoruz.
Zira, bunlar müşterimizin uzmanlık alanları değildir.
Biz müşterimize logo tasarımı için istediği rengi, fontu ve amblemi sormayız.
Yukarıda bahsetmiş olduğumuz doğru soruları sorarız.
O sorular, doğru bir biçimde cevaplanırsa bizi doğru hedefe götürürler.
Dolayısıyla bizler, kendi uzmanlık alanımızın sınırlarının bilinceyiz.
Müşterimizden brief alırken, doğru soruları sorarız.
Logonun hangi renkleri içermesi gerektiği, hangi fontların kullanılması gerektiği, marka ve logo tasarım ilişkisi nasıl olmalı ve bu ilişkinin markayı nasıl etkileyeceği, nasıl bir ambleme sahip olunması gerektiği bizim uzmanlık alanımızın sınırları içerisindedir.
Bu, bir anlamda hem kendi işimize duyduğumuz saygının hem de müşterimizin işine verdiğimiz önemin bir yansımasıdır.
Doğru Brief Hedefe Gider
Brief nedir sorusunun cevabını kısaca yanıtladıktan sonra doğru briefin hedefe giden en net ve kestirme yol olduğunu belirtmemiz gerekiyor.

Zira, bilgiler, doneler, ne denli doğru verilir ise o derece doğru bir iş yapılmış olur.
Yanlış Brief Bağdat’tan Döner
Verdiğimiz örneği baz alırsak ve yine sıraladığımız kriterleri referans alacak olursak, doğru brief ne kadar değerli, önemli, hedefe giden en kestirme yol ise; yanlış brief de o denli hedeften uzaklaştıran, hatalı işler yaptıran bir süreçtir.

Örneğin, C segmentinde yer alması gereken bir marka için “A segmentinde yer alacaktır” şeklinde brief verilmesi işi tamamen hedefinden ve amacından saptıracağı gibi diğer bir taraftan da ortaya tamamen yanlış bir iş çıkmasına yol açar.
Brief nedir sorusunun cevabını, siz değerli takipçilerimizi yormadan ve sıkmadan, örneklerle ve basit bir biçimde açıklamaya çalıştık.
Ayrıca, doğru briefin nasıl olması gerektiğini, ne denli kıymetli olduğunu aktarmaya çalıştık.
Diğer bir taraftan, yanlış verilen briefin ne gibi problemlere yol açabileceğini de örneklendirdik.
Konu içi veya dışı merak ettiğiniz hususlar var ise lütfen bize yazın.
Bilgi hedeftir.
Saygıyla.
Kreatif Direktör