Başarılı Bir Portfolyo Nasıl Hazırlanır?
Bu içeriğimizde, biz grafik tasarımcılar için son derece önemli bir soruya, başarılı bir portfolyo nasıl hazırlanır sorusuna yanıtlar vermeye çalışacağız.
İçeriğimiz, daha ziyade, mesleğin henüz başındaki tasarımcı kardeşlerimiz için bir ilham kaynağı olabilir; yoksa mesleğinde uzmanlaşmış değerli meslektaşlarımıza akıl vermek elbette haddimiz değil.
Öte yandan, onlar da içeriğimizi sonuna kadar okusunlar, belki eksik bıraktıkları ya da unuttukları bir şeyler vardır, kimbilir…
Portfolyo Nasıl Hazırlanır?
Bir grafik tasarımcı için portfolyo demek, her şeydir. Onun kimliğidir, kişiliğidir, iş tutuşunu gösteren en önemli belgeler bütünüdür.
Aşağıda madde madde bir portfolyo nasıl hazırlanır sorusunun yanıtlarını vermeye çalışacağız.
1) İnternet Sitesi Açın
Değerli grafik tasarımcı arkadaşlar, bundan 10 ya da 15 sene önce olsa, size kesinlikle basılı portfolyo hazırlamanızı da tavsiye edebilirdik.
Ancak, hızla dijitalleşen dünya, internet kullanımının yaygınlığı, mobil cihazların hayatımıza girişi gibi yansınamaz nedenlerle, basılı portfolyolar önem ve değerini yitirmiş durumdadır.
Tavsiye etmiyoruz ama yine de aranızda basılı portfolyo hazırlamak isteyenler olabilir.
Çağımız internet ve sosyal medya çağı… Dolayısıyla, portfolyonuzu bir web sitesinde sergilemek bize göre en mantıklı iş…
Portfolyonun basılı olmaması, internet ortamında olması sizi hem ekstra baskı masrafından kurtaracak, hem de müşteriniz ile görüşmeye giderken bir sürü basılı dokümanı yanınızda taşımak zorunda kalmayacaksınız.
Eğer freelance bir grafik tasarımcıysanız, o halde web sitesi şart.
Bu konuda daha önce son derece detaylı bir içerik yayımlamış, freelance grafik tasarımcılara bir takım önerilerde bulunmuştuk. Söz konusu önerileri, adeta başarının sırrı olarak nitelersek abartmış olmayız. Konuyu daha derinlemesine incelemek isteyenler Freelance Grafik Tasarımcılara Tavsiyeler başlıklı içeriğimize göz atabilirler.
2) Kendinizi Doğru İfade Eden Kişisel Bir Sayfa Oluşturun
Web sitenizde, yaptığınız işleri yayımlamadan önce yapmanız gereken önemli bir iş daha var ki o da şudur; mutlaka ve mutlaka kendinizden söz eden bir sayfa oluşturun.
Bu sayfanın içeriği, sizi hedef kitlenize en doğru tanıtacak biçimde yapılandırılmalıdır.
Aldığınız eğitim, bildiğiniz grafik tasarım programları, çalıştığınız markalar, iş deneyimleriniz bu sayfanın içeriğinde kesinlikle olmalıdır. Bunların haricinde isteğinize bağlı olarak, hobilerinizi ya da sizi hedef kitlenize en iyi ifade edebileceğine inandığınız ayrıntılar da bu sayfada yer alabilir.
3) Portfolyo Sayfası Yapın
Çalıştığınız markalara, oluşturduğunuz tasarımları güzel ve özenli bir biçimde sergileyebileceğiniz, portföyünüzü gerçek manada ortaya koyabileceğiniz bir portfolyo sayfası yapmalısınız.
Portfolyo sayfası için size ekstra birkaç önerimiz daha olacak.
a) Sayfaya Koyacağınız İş Örneklerini Seçin
Bazı işler vardır, mecburen yapmak durumunda kalırsınız. Yani, bir grafik tasarımcı olarak bazı müşteriler, kimi zaman sizlerden olmadık şeyler isteyebilirler. Saçma sapan renkleri yan yana kullanmanızı, alakasız fontları kullanmanızı isteyebilirler.
Tasarımın içerisinde logoyu kocaman, tabiri caizse “nal gibi” kullanmanızı talep edebilirler.
Ve bazen, bunun yanlış olduğunu bile bile, sırf parayı veren düdüğü çalar mantığıyla, sizler müşterinizin bu isteklerinizi yapmak durumunda kalabilirsiniz. Bu utanılacak bir şey değildir, normaldir.
Hülasa, bunlar zoraki yapılan, zorlama işlerdir. Sırf müşterinizi memnun etme amaçlı yapmış olduğunuz bu gibi zorlama işleri portfolyonuza koymamanızı öneririz.
Söz konusu çalışma ya da çalışmalar, bir logo tasarımı da olabilir; kurumsal kimlik tasarımı da olabilir; bir sosyal medya görseli de; poster tasarımı da olabilir…
İlgili çalışma her ne olursa olsun, sizce doğru olmayan hiçbir işi portfolyonuza koymayın.
Karşı tarafın zevksizliğine referans olmayın.
Bunun tersine, beğendiğiniz, içinize sinen işlerinizi web sayfanızda sergileyin.
b) Portfolyonuzu Sayfanızda Sergilemeden Önce Elden Geçirin
Beğendiğiniz işleri seçtiniz ve web sayfanızda sergilemeye karar verdiniz.
İş örneklerini web sayfanıza koymadan önce, bizce, son bir kere Photoshop ya da türevi bir programda açın, web için gerekli boyut optimizasyonlarını yapın ve özellikle de renklerine dikkat edin.
Soluk, solgun ya da müdahale edilmesi gereken yerlere müdahalelerde bulunun. Özellikle CMYK olarak baskıya gönderdiğiniz işleri, web sayfanızda sergilerken RGB formatına çevirmeyi unutmayın.
Zira CMYK RGB’ye monitörde göre daha soluk gözükecektir.
c) Özgün ve Ses Getiren Çalışmalarınızı Yayımlayın
Özgün, özel ve ses getirmiş çalışmalarınızı yayımlayın.
Sizin buradaki amacınız, kendinizi müşterilerinize yani bir başka ifade ile hedef kitlenize “en iyi bir biçimde ifade edebilmenizdir.”
“Çalışmalarınızı seçin” biçimde ayrıca bir başlık açmıştık, ancak bu başlığı da özellikle açmak ve altını bir kez daha özellikle çizmek istedik.
Zira, özel ve ses getirmiş çalışmalara ayrı bir önem verin.
4) Bakılması ve İncelenmesi Kolay Sayfalar Hazırlayın
Gerek kişisel tanıtım sayfanız, gerek iş örneklerinizi sergilediğiniz sayfanız ve gerekse iletişim sayfanız, bakılması, incelenmesi kolay sayfalar olmalıdır.
Son zamanların popüler tabiri ile “kullanıcı dostu” sayfalar hazırlamalısınız.
Kullanıcılar sayfalarınız arasında kolaylıkla gezinebilmeli, menüler açık ve anlaşılır olmalıdır.
Özellikle de, iş örneklerinizi sergileyeceğiniz sayfalar kolay ulaşılabilir, kolay incelenebilir olmalı ve sayfalarınız hızlı açılmalıdır.
Buradaki “hız problemini” iş örneklerinin görsellerini web sitenize koymadan önce Photoshop ve benzeri bir programda optimize etmeniz, fotoğraf veya resim boyutlarını düşürebildiğiniz kadar düşürmelisiniz.
Elbette bunu yaparken, görüntü kalitesinden de çok fazla taviz vermemelisiniz. Zira bizim işimiz görselliktir.
5) İş Örneklerine Açıklamalar Yazın
Grafik tasarım çalışmalarınız ne ile ilgiliyse, lütfen açıklamasını yazın.
Örneğin falanca markanın, poster tasarımı… Ya da filanca markanın logo tasarımı…
Mutlaka iş örneklerinize açıklamalar yazın.
Hatta ve hatta, özellikle logo çalışmalarınızın tüm yaratım süreçlerini de sergilemeye özen gösterin.
Neyi, neden, niçin ve nasıl kullandığınızı, nereden ve nasıl ilham aldığınızı belirtin.
Bu olay, hem sizin uzmanlığınızı gözler önüne serecek hem de müşterinizin nezdinde değer kazandıracaktır.
Bu içeriğimizde portfolyo nasıl hazırlanır sorusuna yanıtlar vermeye çalıştık. Bir grafik tasarımcı açısından son derece hayati olan bu konu başlığını açıklamaya ve bu konuda yararlı olmaya gayret ettik.
Aklınıza takılan her şeyi, her zaman olduğu gibi lütfen bize yazın.
Bilgi paylaşmaktır.
Saygıyla.
Kreatif Direktör