Hastane Reklamları ve Hastane Reklamcılığı
Bu yazımızda hastane reklamları ve reklamcılığı hakkında derinlemesine bir anlatım ve değerlendirmeler sunacağız.
Yazımıza başlamadan önce tüm değerli takipçilerimize, sevgili genç meslektaşlarımıza, çok kıymetli sağlık çalışanlarına ve yöneticilerine kucak dolusu sevgi ve saygılarımızı sunarız. Hele ki ülkemizin, Koronavirüs ile mücadele ettiği şu günlerde, tüm sağlık çalışanlarımıza minnetlerimizi sunuyoruz.
Hastane Reklamları Hakkında Kısa Bir Değerlendirme
Hastane reklamları ve reklamcılığı her şeyden önce bilgilendirici olmalıdır.
Bir hastalık, bir tetkik ya da genel bir durumla ilgili bir reklam, ilan ya da basın bülteni yayınlanacağı zaman reklamın, ilanın ya da basın bülteninin bilgilendirici özelliği ön planda olmalıdır.
Yalnızca basın bülteni, basın ilanı değil, hastane reklamları ile ilgili hemen her mecrada bilgilendiricilik birinci planda olmalıdır.

Hastane Reklamları Korkutmamalıdır
Hastane reklamcılığında en kolay yöntemlerden birisi de korkutmaktır.
İnsanları korkutarak yönlendirmek kolaycılığın bir yansımasıdır.
Bu kimi zaman işe yarayan bir yöntem olarak gözükse de uzun vadede marka değerine zarar veren ve marka değerini düşüren bir yöntemdir. İnsanları korkutarak, kısa vadede istediğiniz satın alma davranışına (ya da hastaneye gelip muayene olma da diyebiliriz) yönlendirebilirsiniz.
Bundan kar da elde edebilirsiniz. Ancak bu strateji size uzun vadede yarardan çok zarar getirecektir.
Marka değerinizi düşürecek ve akıllara “korkutan sağlık kuruluşu” olarak kazınmanıza yol açacaktır.
Korkutmayın, bilgilendirin.

Hastane Reklamları Bilgilendirmelidir
Yukarıda bahsettiğimiz en hayati konulardan birisi olan “bilgilendirme” unsurunun altını ona özel bir başlık açarak tekrardan çizmek istedik.
Bilgilendirme, hastane reklamları ve hastane reklamcılığı için olmazsa olmazdır.
Bilgilendirmeden kasıt, tamamen doğru bir biçimde yapılan bilgilendirmedir.
Asla ve asla korkutarak ya da yanıltıcı bilgi vererek yapılan kitle iletişimi değildir. Eğer bir hastane reklamcısıysanız ya da büyük bir sağlık kuruluşunda yöneticiyseniz, kitle iletişiminde bilgilendirici bir tavır sergilemenizde büyük yarar var.

Hastane Reklamları Görsel Olmalıdır
Hastane reklamlarında az görsel çok metin olmamalıdır.
Bu son derece yanlış bir yöntemdir.
Tam tersine görselliği bol, anlatması gereken mesajı görsellik ile en kısa biçimde anlatabilecek tarzda reklamlar kullanılmalıdır.
Dolayısıyla, hastane reklamlarında, bilgilendirme işlevi görselliğin ön planda olduğu bir biçimde sağlanmalı, yerinde görseller kullanılmalı, reklam hedef kitleyi bir anlamda korkutmadan veya rahatsız etmeden etkilemelidir.
Reklamcı ya da görsel iletişim tasarımcısı, görselliği kullanırken, bulunduğu kurumun, kurumsal kimlik tasarımı öğelerine son derece dikkat etmeli, bu konuda son derece titiz davranmalıdır.
İster hastane reklamları ve reklamcılığı, isterse herhangi başka bir konu olsun, görsellik son derece önemlidir.
Görselliğin daha ön planda olmasının asıl sebeplerinden birisi de bizim toplum olarak okumayı fazla sevmeyişimizden ileri gelmektedir. Reklamcılık toplumdan ayrı düşünülemez.
Bir reklamcı, bu anlamda toplumun antenidir. Reklamını yaptığı hedef kitleden bağımsız düşünemez. Kitle iletişimde bulunacağı hedef kitlenin özelliklerini göz önünde bulundurmak durumundadır.

Hastane Reklamları Etik Olmalıdır
Hastane reklamcılığında en önemli kriterlerden birisi yayınlanan reklamların etik olmasıdır.
Bu da tıpkı hastane reklamcılığında “korkutan” reklamcılık gibi bıçak sırtı bir konu olmakla birlikte etik olmayan davranışların ve reklamcılığın kısa vadede fayda sağladığı uzun vadede ise marka değerine zarar verdiği Grafizula.com olarak tarafımızdan değerlendirilmektedir.
Bu anlamda, hastane reklamları kesinlikle yanıltıcı olmamalıdır.
Nasıl bir hizmet, nasıl paket ya da nasıl kampanya taahhüt ediliyorsa, aynı doğrultuda yapılmalıdır.
Bir başka ifade ile reklamı gören, onunla iletişime geçen ya da ona maruz kalan hedef kitle, reklamı görmesinin akabinde hastaneye geldiğinde ona sunulan şartlardan daha farklı (ekstra) şartlarla karşılaşmamalıdır.
Bu anlamda etik ve yanıltıcı olmayan reklamlar ve reklamcılık çok değerlidir.

Hastane Reklamcısı Reklamını Yapacağı Markanın Analizini ve Rakip Analizini Çok İyi Yapmalıdır
Bir hastane reklamcısıysanız, hizmet kalitenizi, doktorlarınızı, tüm fiziki imkanlarınızı kısacası kendi kurumunuzu çok iyi tanımak ve buna göre politikalar üretmek durumundasınız.
Bir başka ifade ile kendi marka analizinizi her anlamda çok iyi yapmanız gerekmektedir. Marka analizini iyi yapan bir reklamcı, yaratıcı bir slogan ile birlikte markayı taçlandırabilir.
Bu çok değerlidir, çok kıymetlidir. Ancak yeterli değildir.
Bir hastane reklamcısı kendi kurumu kadar aynı segment ya da benzeri segmentlerde hizmet veren diğer hastaneleri de son derece iyi değerlendirmeli ve rakip analizini ona göre yapmalıdır.
İşinde usta bir reklamcı (hastane reklamcısı) kendi kurumunun imkanlarını ezbere bilmenin yanı sıra rakiplerinin özelliklerini de çok iyi bilmeli, reklam ve tanıtım stratejisini de buna göre oluşturmalıdır.

Reklamcılık Bir Problem Çözme Sanatıdır
Reklamcılık bir problem çözme sanatıdır önermesi yalnızca hastane reklamlarıyla veya hastane reklamcılığıyla kısıtlı değildir.
Hastane reklamlarını da içine alarak genel bir çıkarımdır, genel bir neticedir.
Hangi sektörde bulunulursa bulunulsun reklamcılık bir problem çözme sanatı olarak görülmeli ve yorumlanmalıdır.
Asıl konumuz olan hastane reklamları ya da hastane reklamcılığına dönecek olursak, var olan problemleri ustalıkla ve titizlikle çözmek reklamcının en temel görevlerindendir.
Konuyla ilgili bir örnek vermek gerekirse genellikle yaz dönemlerinde hastaneler ve benzeri sağlık kuruluşları durgunluk dönemine girer. Söz konusu durgunluğu, kimi hastaneler ve sağlık kuruluşları, sünnet kampanyası düzenleyerek aşmaya çalışırlar.
Bir çocuğun sünnet edilmesi ebeveynleri bakımından en hassas konuların başında gelmektedir.
Çocuğun sünnet olacağı hastanenin fiziki imkanları nelerdir?
Çocuğun sünnet işlemini gerçekleştirecek olan doktor nasıl bir doktordur?
Hastanenin hijyen kuralları bu işlem için yeterli midir?
Bu ve benzeri birçok soru…
İşte tam da bu noktada devreye hastane reklamcısı ve reklamcılığı girmektedir.
Bir reklamcı, çalıştığı kurumu iyi tanıyor ve çalıştığı kuruma da güveniyorsa elindeki etkili silahları doğru bir biçimde kullanıyorsa o hastaneye tabiri caizse sünnet çocuğu yağdırmaması için hiçbir neden yoktur.
Başta da belirttiğimiz üzere; yeter ki etik davransın, kurumunu iyi tanısın, bilgilendirici mesajlar verebilsin ve rakip analizini iyi yapsın…
Bu yazımızda hastane reklamları ve hastane reklamcılığı hakkında değerlendirmelerde bulunduk.
Konu ile ilgili ya da konu dışı merak ettiklerinizi bize her zaman olduğu gibi yazabilirsiniz.
Bilgi sağlıktır.
Saygıyla.
Kreatif Direktör