Tipografik Logo Örnekleri
Değerli grafizula.com takipçilerine gönül dolusu selamlar, sevgiler… Bu içeriğimizde tipografik logo kavramı üzerinde duracağız. Tipografik logo nedir, nasıl yapılır, tipografik logo örnekleri nelerdir gibi sorulara yanıtlar vermeye çalışacağız.
Daha önceki içeriklerimizde grafik tasarım sanatının önemli ve vazgeçilmez bir kavramı olan, grafik tasarım bölümlerinde de okutulan “tipografi” kavramından söz etmiştik. Bu yüzden, tipografi kavramına yeniden girmeyeceğiz.
Konu ile ilgili daha derinlemesine bilgi edinmek isteyen değerli takipçilerimiz tipografi nedir başlıklı içeriğimizden yararlanabilirler.
Tipografik logo örneklerine geçmeden önce, kavramsal olarak tipografik logo nedir, sorusuna yanıt vermeye çalışalım.
Tipografik Logo Nedir?
Tipografik logo, harflerle, sayılarla ya da fontlarla oluşturulmuş bir logo biçimidir.
Tipografik logolarda harfler, sayılar ya da alfabenin izin verdiği, tipografinin alanına giren aski karakterler de kullanılabilir. Soru işaretleri, ünlemler ya da daha başka noktalama işaretleri de tipografik logolarda kullanılabilir.
Tipografik logolarda, kimi zaman amblemler de yani sembollerle de oluşturulabilir; ancak temelinde yine tipografi yani fontlar vardır.
Tipografik Logo Örnekleri
Grafizula.com olarak, siz değerli takipçilerimize dünya çapındaki markaların tipografik logo örneklerini sunuyoruz. Umarız, sizin için ilham kaynağı olabilirler.
Coca Cola Logosu
Coca Cola logosu, tipografik logolar için en güzel örneklerden birisidir. Tamamen kendine özgü ve kendisine has, karakteristik bir logodur.
Kırmızı renkle oluşturulmuş bu logoyu gördüğümüzde, marka ile sıkı bir bağ kurar ve iletişime geçeriz.
Elbette, burada yalnızca Coca Cola logosunun başarısı söz konusu değildir. Coca Cola logosu, elbette son derece başarılı, karakteristik ve özel bir logodur; ancak bu söylemek istediğimiz bu yalnızca logonun tek başına kendi başarısı değildir.
Bu başarı, Coca Cola markasının, kendi markasına ve marka iletişimine gösterdiği özen, yatırım ve emek ile de yakından ilgilidir.
Özellikle globalleşen ve adeta küçük bir köy haline gelen dünyanın, bugün hangi coğrafyasına giderseniz gidin, Coca Cola logosunu tanımayacak bir insan olduğunu sanmıyoruz.
Ford Logosu
Dünyaca ünlü otomotiv devi Ford markası da logo tasarımında tercihini tipografiden yana kullanmış büyük bir dünya markasıdır.
Kendine özel bir el yazısı ile “Ford” tipografisini bir elipsin içerisinde kullanmaktadır.
Bizce tipografik logolara en güzel örneklerden birisi de Ford logosudur.
FedEx Logosu
FedEx markası, dünya çapında bir kargo şirketidir. Havada ve karada lojistik hizmetleri sunar.
Bir kargo firmasının, müşteri nezdinde “hızlı ve güvenli” olması beklenir.
Bizce, FedEx, markası kullandığı tipografik logosunda “hızını” gizli bir sembolle anlatmak istemiştir.
E ve X harflerinin arasında bir “ok” sembolü bulunmaktadır. Bizce bu ok başlı başına hedefe giden hızlı bir ulaşımı simgelemektedir.
Ayrıca “turuncu” rengin de hızı ve dinamizmi temsil ettiğini düşünüyoruz.
Bize göre FedEx logosu da tipografik logolar içerisinde en güzel örneklerden birisidir.
Facebook Logosu
Günümüzün hızla dijitalleşen bilişim dünyasında, sosyal medya ve sosyal medya platformları her geçen gün önemini arttırmakta ve gündelik yaşamımızda daha büyük bir yer kaplamaktadır.
Bugün, tartışmasız bir sosyal medya devi olan Facebook da tipografik bir logo kullanmaktadır.
Malum “F” ikonunun yanı sıra “facebook” biçiminde de tipografik bir logosu bulunan facebook, internetin de yansınamaz gücü ve iletişimi sayesinde bugün yediden yetmişe herkesin aklına adeta logosunu kazımıştır.
Colgate Logosu
Colgate markası da kendi alanında, tartışmasız bir dünya markasıdır.
Kırmızı zemin üzerinde, hafif sağa eğik bir biçimde ve karakterize edilmiş harflerle “Colgate” logosunun kullanımı, ilgili markanın gerek reklam ve gerekse marka iletişimi gücüyle hafızalardaki yerini almıştır.
Colgate markası, herhangi bir amblem kullanmaz. Tamamen tipografik bir logodur, Colgate logosu…
Google Logosu
Google markası arama motorları içerisinde bir dünya markasıdır. En popüler arama motorlarının başında gelen Google da tipografik ve renkli bir kullanmayı tercih etmiştir.
İlgili markanın logosu günümüze kadar pek çok değişim geçirmiş, ve son halini almıştır.
Google’ın son derece soft ve minimal bir tipografisi olmasının yanı sıra, renklerle de desteklenmiş bir görsel imaj gözlerden kaçmamaktadır.
Grafizula.com olarak bizce, renklerin kullanılmasının asıl nedeni, bir arama motoru olması dolayısıyla, “aradığınız her şeyi bulabilirsiniz” imajını hedef kitleye aktarabilmek içindir.
Tıpkı Google da Facebook gibi, internetin gücü ve etkisi sayesinde logosunu tüm insanlığın adeta hafızalarına kazımıştır.
NIVEA Logosu
Nivea logosu da tipografik logolara en güzel ve sade örneklerden birisidir. Yalnızca fontlarla oluşturulmuş olan bu logo, lacivert bir daire üzerinde beyaz harflerle oluşturulmuştur, yani burada dişi kullanım söz konusudur.
Akılda kalıcı, sade ve bold fontlarla oluşturuşmuş Nivea markasının logosu, özellikle bu alanda çalışan grafik tasarımcılara da adeta bir ilham kaynağıdır.
SONY Logosu
Sony, şüphesiz ki kendi alanında son derece saygı duyulan, büyük ve kurumsal bir dünya markası…
Bu dünya devi de tıpkı diğerleri gibi amblem kullanmaksızın yalnızca harflerle oluşturulmuş bir logo tasarımı kullanıyor.
Kendi markasına özgü tırnaklı ve bold diye tabir edebileceğimiz “SONY” yazısını, dolayısıyla logosunu gördüğümüzde bir saygı ve kalite algısına kapılıyoruz.
Zira, Sony markası, diğer taraftan marka imajı olarak son derece üst seviye bir marka, kaliteli ürünleri olan eski bir teknoloji markası…
Tipografik Logoların Avantajları
Tipografik logolar, eğer doğru fontlarla oluşturulmuşlarsa, gerek orta ve gerekse uzun vadede markaya büyük hizmet ederler.
Elbette burada, logo tasarımında renk seçimi de büyük önem arz etmektedir.
Tipografik logoların en büyük avantajı, elbette doğru font kullanımı ile, akılda kalıcılıklarının fazla olmasıdır.
Akılda kalıcılığın yüksek olması, daha önceki anlatımlarımızda da belirttiğimiz üzere yalnızca logo tasarımının başarısı ile ilgili bir durum değildir. Bu durum, logo tasarımının başarısının yanı sıra, markaya yatırım yapmakla da ilgilidir.
Sonuç
Bir grafik tasarımcı ya da bir marka sahibi olabilirsiniz. Yani, bu ikisini iki farklı kutup olarak düşünürsek, tipografik logolar gerek grafik tasarımcılar ve gerekse marka sahipleri tarafından sıklıkla tercih edilmektedir.
Akılda kalıcılıklarının yanı sıra, tipografi doğru kullanıldığında markaya üst düzey bir görsel imaj kazandırabilmektedir.
Bu içeriğimizde, tipografik logonun ne olduğundan, dünyaca ünlü markaların tipografik logo kullanımlarından ve tipografik logoların avantajlarından söz etmeye çalıştık.
Her zamanki gibi aklınıza takılanları ya da sormak istediklerinizi bize mail yoluyla sorabilirsiniz.
Bilgi profesyonelliktir.
Saygıyla.
Kreatif Direktör