Pantone Spot Renk Nedir?
Bu makalemizde, son dönemlerde, grafik tasarım sanatının adeta bir parçası haline gelmiş pantone spot renklerden bahsedeceğiz.
Pantone renk nedir? Ne işe yarar? Pantone spot rekler hangi sektörlerde kullanılır?
2019 yılının pantone rengi nedir? Pantone kataloğu neden gereklidir gibi soruların yanıtlarını vermeye çalışacağız.
Grafizula.com olarak bizler burada Pantone’nin tarihsel gelişiminden söz ederek sizin değerli vaktinizi tüketmek yerine, daha işe yarar bilgiler paylaşmayı hedefliyoruz.
Bu makalede, grafik tasarımcılık veya reklamcılık mesleğine ilgi duyan genç kardeşlerimizle, pantone renkler konusunda, en net, en güncel ve kestirme bilgileri paylaşacağız.
Pantone Spot Renk Nedir?
Bloğumuzu takip edenler ve genç kardeşlerimiz hemen hatırlayacaklardır ki Grafizula.com olarak bizler daha önce RGB Renkler ve CMYK Renkler ile ilgili iki makale yayınlamıştık.
Bu iki makalede RGB ve CMYK kavramlarını derinlemesine anlatmıştık.
Bu içerikleri okumayan veya yeniden göz gezdirmek isteyenler yukarıdaki linkler aracılığı ile yeniden okuyabilirler.
RGB ve CMYK da nereden çıktı demeyin, zira konular birbiriyle son derece ilintili…
Çok fazla teknik detaya girmeden ve herkesin anlayabileceği bir biçimde Pantone Renkler, RGB ve CMYK renklerinin kodlandığı, neredeyse her renk koduna adeta bir kimlik kazandırılacak biçimde derlenmiş bir renk kataloğudur.
Bu renkler dünyanın her yerinde aynıdır. Standarttır ve hiçbir yerde değişmez.
Standart olması ve dünyanın her yerinde kabul görmesi bu anlamda önemlidir.
Pantone Spot Renk Baskıda Standart Demektir
Pantone spot renklerin standart renkler olduğundan söz etmiştik. Peki ama, renkler neden standarda oturtulmuştur, bundaki amaç nedir? Bunu bir örnekle açıklamaya çalışalım.
Bir reklam ajansında grafiker olarak çalışıyorsunuz. Size, müşteriden bir iş geldi. Gelen iş de en basit ifadeyle bir kartvizit tasarımı işi olsun. Her firmanın bir kurumsal kimliği, bir logosu ve kurumsal renkleri bulunmaktadır. Siz kartviziti yaptınız, müşteriye gönderdiniz ve baskı onayını aldınız. Şimdi sıra işi matbaaya göndermekte. İşte, tabiri caizse, zurnanın zırt dediği yer de burası. Siz bunu X bir matbaaya gönderirken, eğer çalışmaya pantone spot renk atamazsanız, özel bir renk kodu belirtmezseniz, baskı dokümanındaki renkler CMYK’dan basıldığında, basılan dokumandaki renkler, tam olarak sizin istediğiniz gibi olmayabilir. Yani, bir başka ifadeyle rengi tutturamayabilirsiniz.
İşte pantone renkler, burada bir standart oluşturmaktadır.

Oysa ki, siz çalıştığınız kartvizit dokümanının içerisine, Adobe Illustrator programında kolaylıkla ulaşabileceğiniz ve firmanın kurumsal renkleriyle bire bir örtüşen pantone renkler koymuş olsaydınız, bire bir istediğiniz rengi baskıda da yakalamış olacaktınız.
Örneğin, dokümandaki renkleri, Pantone 871 C (altın yaldız) olarak çalışmış olsaydınız, işi matbaaya gönderirken bu durumu da dokümanın içerisinde belirtseydiniz, basılan doküman bire bir sizin istediğiniz renk ile basılmış olacaktı.
Yani, kartvizitte bulunan kurumsal renk, hiç şaşmayacaktı, altın yaldız olacaktı.
Bu anlamda Pantone renkleri ve boyaları standarttır.
İsterseniz, bir kuruluşun logosunu Türkiye’de bir reklam ajansında çalışın. Baskı için de logoyu Zimbabwe’ye gönderin.
Eğer, bu Türkiye’de çalışılan ancak baskı için Zimbabwe’ye gönderilmiş logo tasarımı, spot bir renk başka bir ifadeyle Pantone renk ile çalışılmışsa, sonuç tıpa tıp aynı olacaktır.
Grafizula.com olarak bizler, pantone renkleri grafik tasarım sanatı ve reklamcılık açısından ele alıyoruz, ancak Pantone renkler yalnızca reklamcılık sektörü ile ilgili değildir. Pantone renklerin kullanıldığı pek çok alan bulunmaktadır.
Gelin, kısa kısa, bunlara bir göz gezdirelim.
Pantone Renkler Nerelerde Kullanılır?
Grafik tasarım sanatı ve matbaacılıktan ayrı olarak, pantone renkler; moda, tekstil, ev tekstili, endüstriyel tasarım, boya sanayi, plastik sanayi ve inşaat gibi çok çeşitli sektörlerde kullanılmaktadır.
Grafik tasarım ve matbaacılık da dahil olmak üzere pantone renkleri kullanmanın yegane amacı renklerin iletişimini doğru bir biçimde kullanarak bir renk standardı yakalamaktır.

Standart Renkler İçin Katalog: Pantone Kataloğu Nedir, Neden Kullanılır?
Pantone kataloğu, tüm bu standart renklerin, kodlarıyla birlikte bulunduğu bir renk kataloğudur.
Dünyada 100’den fazla ülkede geçerliliği bulunan bu renklerin daha kolay seçilebilmesi ve bu anlamda ortak bir iletişim dili yakalanabilmesi açısından Pantone Renk kataloğunun olması kaçınılmazdır.
Bu katalog sayesinde, küresel bazda bir renk standartizasyonu sağlanmış olur.

2019 Yılının Pantone Rengi: Pantone Living Coral (16-1546). “Canlı Mercan”
Pantone, her yıl olduğu üzere, geçtiğimiz yıl 2019’ da da rengini ilan etmişti. 2019 yılının rengi, Pantone Living Coral (16-1546) olmuştu.
Dilimizde “canlı mercan” olarak da tercüme edilen bu sıcak renk; bize göre, sıcaklığı ve samimiyeti temsil ediyor.
Pantone Canlı Mercan, görsel iletişim dili açısından mutluluk veren ve sıcak bir renk.
Bu yıl, yani 2020 itibariyle Pantone Renginin hangi renk olduğunu şuradan öğrenebilir ve renk hakkında detaylı bilgi edinebilirsiniz.
Merak ettiklerinizi lütfen bize yazın.
Bilgi, kıymettir.
Saygıyla.
Kreatif Direktör