Grafiker Nasıl Olunur?
Bu içeriğimizde grafiker nasıl olunur, grafiker olmak isteyenler nasıl bir yol izlemelidir, grafiker olmak için neler yapmak gerekir, grafiker olmak için hangi bölüm okunmalı ve benzeri soruların yanıtlarını vermeye çalışacağız.
İçeriğimizi, özellikle “grafiker olmak istiyorum, mesleğimi ve kariyerimi bu alanda planlamak istiyorum” diyen takipçilerimizin sonuna kadar okumalarını öneriyoruz.
Grafizula.com olarak, 23 yıllık tecrübemize dayanarak, grafikerlik yapmak isteyen değerli genç kardeşlerimizi aydınlatmak ve bu konudaki kafa karışıklıklarını gidermek istiyoruz. Umarız sizler için yararlı olur.
Grafiker Olmak İsteyenler İsteklerini Sorgulamalıdırlar
Grafiker olmak ya da başka bir mesleğe yönelmek için, her şeyden önce kişinin isteği ön plandadır.
Zira insanlar sevdikleri mesleklerde başarılı olurlar. Bir insan eğer gerçekten bir işi seviyorsa, o iş onun için işten de öte adeta bir eğlence haline gelir.
Dolayısıyla eğer bir işte başarılı olmak istiyorsanız öncelikle o işi istemelisiniz ve dahası o işi sevmelisiniz. Severek yapmalısınız.
Şunun altını özellikle çizmek isteriz ki sağdan soldan ve özellikle yakın çevreden yapılan yönlendirmelerin, olumlu ya da olumsuz sizi etkilemesine çok fazla izin vermeyin.
Falanca kişinin “grafiker olmalısın, çok güzel meslek” demesinin de filanca kişinin “grafikerlik zor iş, yapılacak iş değil” demesinin de sizleri yönlendirmesine müsaade etmeyin.
Daha doğrusu konuyla ilgisiz ve dahası bilgisiz kişilerin bu gibi yorumlarına fazla takılmayın. Eğer illaki birilerinden yorum alacaksanız bu işi her yönüyle bilen profesyonellerden görüş ve yorum almalısınız.
Özetle, bu işi gerçekten istiyor musunuz yoksa istemiyor musunuz? Bu soruların yanıtını kendinize vermelisiniz. Birilerinin yalan yanlış yönlendirmeleri ile grafiker olmaya ya da olmamaya karar vermeyin.
Gerçekten istiyorsanız ve bu konuda başarılı olacağınıza inanıyorsanız grafiker olmaya karar verebilirsiniz.
Grafikerlik Bir Sanat ve Bir Yetenek İşidir
Grafiker olmak istiyorsanız, bu konuda yeterince isteğiniz varsa, yeteneklerinizi sorgulamalısınız.
Görsellikle, fontlarla, renklerle ya da sembollerle aranız nasıl? Grafikerlik yapmaya eliniz yatkın mı? Gözünüz iyi mi? Bu konuda becerikli misiniz? Yeteneğiniz ne düzeyde? Bu soruların yanıtlarını yine en iyi sizler verebilirsiniz.
Hani derler ya insan kendisinin doktorudur. Yalnızca grafikerlik değil, aklınıza gelip gelebilecek her türlü iş bağlamında, bir işe yatkın olunup olunmadığını en iyi kişinin kendisi bilir. Dolayısıyla buna kendisi karar verir ya da vermelidir.
Çizim yeteneğiniz ne seviyede? Detaycı mısınız? İşinizde titiz misiniz? Dikkat seviyeniz nasıl? Grafiker olmak isteyenler için bunlar yanıtlanması gereken önemli sorulardır.
Özetle, bu konudaki yetenek ve becerilerinizi sorgulamalısınız. Eğer gerçekten yetenekli olduğunuzu ve başarılı olacağınızı düşünüyorsanız bu yeteneğinizi iyi bir eğitimle taçlandırabilirsiniz.
Grafikerlik İçin İyi Bir Eğitim Alın
Grafiker olmak için isteklisiniz ve bu konuda da yetenekli olduğunuzu düşünüyorsanız. Tabiri caizse bütün şartlar elverişli…
Bu istek, beceri ve yeteneğinizi iyi bir eğitimle güçlendirebilirsiniz. Grafiker olmak isteyen bir kişi için yalnızca “istek” ve “yetenek” her zaman tek başına yeterli olmayabilir.
Söz konusu bu beceri, doğru bir biçimde ve doğru hedefe, ancak iyi bir eğitimle yönlendirilebilir.
Grafiker Olmak İçin Hangi Bölüm Okunmalı
Grafiker olmak için hangi bölüm okunmalı sorusu, bu konuda en hassas ve deyim yerindeyse can alıcı sorudur.
Grafiker olmak isteyenler, güzel sanatlar fakültelerinin grafik tasarım bölümlerinde, görsel iletişim tasarımı bölümlerinde akademik bir eğitim almalıdırlar.
Ülkemizin güzide eğitim kurumlarının ve üniversitelerinin, güzel sanatlar fakülteleri grafik tasarım konusunda sizlere iyi bir perspektif sağlayabilir.
Öte yandan yetenek, belirli bir yere kadar eğitimle geliştirilebilecek bir şeydir. Yani, bir konuda çok da fazla yetenekli olmayan bir kişi, eğer iyi bir eğitim alırsa, belirli bir yere kadar becerisini ve mesleğini geliştirebilir.
Eğer söz konusu kişi hem çok yetenekli ise hem de çok iyi bir eğitim almışsa o zaman mesleğinde zirveleri zorlayabilir.
Hem Yetenek Hem Eğitim
Asıl ve ideal olan yetenek ve eğitimin bir potada eritilmesidir. Yani hem yetenekli hem de eğitimli olmalısınız.
İyi bir grafiker ya da grafik tasarımcı, eğitimlidir, yeteneklidir, kültürlüdür ve isteklidir.
Başarılı Bir Tasarımcının Özellikleri düşünüldüğünde, pek çok özellik ve kriter karşımıza çıkmaktadır.
Grafikerlik Pratik İşidir, Yaşamak Gerekir
Grafiker olmak için, istekli olmak, yetenekli olmak ve eğitimli olmak gerekir. Ancak, dilediğiniz kadar eğitimli olun, dilediğiniz kadar istekli ve becerikli olun; özellikle bu meslek yapa yapa öğrenilir. Bu iş yapa yapa geliştirilir.
Sizler yeteneğinizi, isteğinizi ve eğitiminizi, deyim yerindeyse sahada ortaya koymazsanız, sürekli iş yapmazsanız, yetenek ve bilgilerinizi pratiğe dökmezseniz grafiker olamazsınız.
Söylediğimiz üzere, grafikerliği çalışa çalışa öğrenebilirsiniz. Bir ajansta çalışabileceğiniz gibi freelance grafiker olarak da çalışabilirsiniz. Grafikerlik akademisyenlik değildir. Sürekli kitap okuyarak, bilgi edinerek grafiker olamazsınız.
Elbette, okumak, bilgi edinmek her meslekte olduğu üzere grafikerlikte de son derece önemli ve değerlidir. Ancak bizim mesleğimiz diğer mesleklerden bir yönüyle keskin bir biçimde ayrılır ki o da şudur: Grafikerlik mesleği bir uygulama, bir pratik ve operasyonel yönü olan bir meslektir.
Yapa yapa, uğraşa uğraşa öğrenebilir, bu sayede kendinizi mesleki açıdan çok daha iyi bir noktaya taşıyabilirsiniz.
Kurumsal kimlik nedir, logo nasıl yapılır, ambalaj tasarımı alanında nasıl başarılı olunur ve benzeri soruların yanıtlarını en iyi çalışa çalışa öğrenebilirsiniz. Bu anlamda operasyonel olarak çalışmak son derece önemlidir.
Sonuç
Grafiker olmak isteyen bir kişi her şeyden önce istekli olmalıdır. Bu konudaki beceri ve yeteneklerini sorgulamalıdır.
İstekli ve yetenekli bir kişi, iyi bir grafik tasarımcı ya da art direktör olmak için, mesleki açıdan daha da üst seviye olabilmek adına güzel sanatlar fakültelerinin grafik tasarım bölümlerinde ya da görsel iletişim tasarımı bölümlerinde okumalıdır.
Elbette okumak da yetmez. İşini layıkıyla yapmak isteyen bir grafiker adayı, işini pratiğe dökmeli ve bu alanda bıkmadan usanmadan çalışarak deneyim kazanmalıdır. Özellikle okurken, grafik tasarım stajını iyi bir iş yerinde yapmalıdır.
Grafikerlik bir dikkat, bir sanat, bir ayrıntı ve bir sabır işidir. Özellikle beğeniye dayalı olan bu meslek, sabırlı kişiler tarafından seçilmelidir.
Öte yandan her meslekte olduğu üzere, çalışmak, çalışmak ve çalışmak gerekir.
Grafiker olmak için aklınıza takılan ya da varsa sormak istediklerinizi bizlere sorabilirsiniz. Elimizden geldiğince yanıtlama ve yardımcı olmaya çalışacağız.
Bilgi öğrenmektir.
Saygıyla.
Kreatif Direktör