RGB Nedir?
Grafizula.com olarak bu yazımızda RGB nedir sorusu üzerinde duracağız.
RGB nedir? RGB harflerinin açılımı nedir? RGB nerelerde kullanılır? Nerelerde kullanılamaz? RGB’nin çalışma prensibi nasıldır? Renk uzayı ne demektir? CMYK ile RGB arasındaki fark nedir?
Yukarıdaki soruların cevaplarını aramaya çalışacağız.
Bir Renk Uzayı Olarak RGB
RGB, bize üç ana rengi anlatır. RGB nedir sorusunun en kestirme cevabı, Red (kırmızı), Green (yeşil) ve Blue (mavi) olmak üzere üç ana renktir. Bir başka ifadeyle söz konusu RGB’nin açılımı üç ana renktir.
RGB, monitör ve benzeri elektronik mantığa dayanan aygıtların, kırmızı, yeşil ve mavi ana renklerinin ışık / renk yoğunluğu sayesinde renk üretmesini sağlayan bir renk uzayıdır.
Aslında bu mantık, baskı için kullandığımız ve bir önceki yazımızda da bahsetmiş olduğumuz CMYK mantığı ile bu anlamda son derece benzerlik göstermektedir.
Şöyle ki; CMYK mantığında elde edilmek istenilen renkler Cyan, Magenta, Yellow ve Key (siyah) renklerinin karışımıyla elde ediliyordu.
RGB renk uzayında da benzeri bir durum söz konusudur. Yani burada da elde edilmek istenilen renk ya da renkler, Red (kırmızı), Green (yeşil) ve Blue (mavi) ana renklerinin karışımıyla elde edilmektedir.
RGB’nin CMYK’dan Farkı
Ancak RGB renk uzayının CMYK’dan ayrılan temel bir özelliği bulunmaktadır.
RGB, yukarıda da belirttiğimiz üzere, baskı makineleri, ofset baskı veya matbaalar için uygun değildir.
RGB renkleri veya renk uzayı, monitörler başta olmak üzere, televizyonlar, fotoğraf makineleri; kısacası elektronik ortamlar için geçerli bir renk modelidir.
RGB Renkleri Nerelerde Kullanılır?
RGB renk modeli, ekran sunumlarında kullanılabilir. Tanıtım CD’lerinde bulunan görseller, monitörlerden bakılacağı için RGB renk modunda hazırlanabilir. Web tasarımında RGB renk modu kullanılır.
Zira web sayfaları da, baskı monitörlerden izlenmektedir. Özet olarak, bir web tasarımcı, web sayfası ara yüzü tasarımı oluştururken, RGB renk modunda çalışmalıdır.
RGB Renk Oluşumu
RGB renk uzayında renklerin oluşumunun kırmızı (red), yeşil (green) ve mavi (blue) ana renklerinden oluştuğunu ve elde edilmek istenilen tüm renklerin söz konusu ana renklerin (ışık mantığı) karıştırılmasıyla oluştuğunu öğrendik.
Peki ama, iki zıt renk olan siyah veya beyaz, bu renklerin nasıl veya ne oranda karıştırılmasıyla oluşuyor? Hemen açıklayalım.
RGB renkleri eğer %100 oranında karıştırılırsa beyaz renk, %0 oranında karıştırılırsa da siyah renk elde edilmiş olur.
Grafizula.com olarak, tüm kıymetli takipçilerimize ve konu ile ilgili merak sahibi değerli genç meslektaşlarımıza RGB nedir konumuzu okuduğunuz için teşekkürlerimizi sunarız.
Öte yandan, konu hazır renkler iken, Renklerin Uyumu başlıklı içeriğimizi okumanız yararlı olabilir.
Ayrıca, RGB nedir konu başlığımızda haricen sormak istediğiniz bir sorunuz veya merak ettiniz bir husus var ise bizlere canlı sohbet penceremizden veya mail adreslerimizden ulaşabilirsiniz.
Bilgi bir renk uzayıdır.
Saygıyla.
Kreatif Direktör