Kurumsal Kimlik Nedir?
Grafizula.com olarak bu içeriğimizde, kurumsal kimlik kavramı üzerinde durmak istiyoruz.
Kurumsal kimlik nedir, nelerden oluşur, kurumsal kimlik tasarımı ne demektir, kurumsal kimlik öğeleri neleri içermektedir, hangi elementlerden oluşur, kurumsal kimlik tasarımı süreçleri nasıl gelişir ve benzeri soruların yanıtlarını arayacağız.
Kurumsal Kimlik ve Kurumsal Kimlik Tasarımı Nedir?
Kurumsal kimlik kavramını genel anlamda tanımlayacak olursak, kurumsal kimlik, isminden de anlaşılabileceği üzere, bir kurumun, kuruluşun ya da şirketin, kurumsal anlamda imajının, görsel biçimde yansıtılması, kağıda ya da bilgisayar ekranına dökülmesi sürecidir. Özetle, kurumsal kimlik ya da kurumsal kimlik tasarımı, bir markanın kimliği, markanın kağıda dökülmüş imajı ya da marka kişiliğidir.
Grafizula.com olarak özellikle şuna dikkat çekmeden geçmeyelim: Söz konusu marka imajı bütünsel olmalıdır. Yani, bunu biraz daha açmak gerekirse, minicik bir kartvizit çalışmasından, devasa bir görsel tasarım çalışmasına kadar, tüm imaj bütünleyici ve bütünsel olarak kurgulanmalıdır.
Kullanılan kurumsal fontlar, kurumsal renkler ya da logonun kullanımı gibi tasarımsal öğeler, imaj açısından, aynı olmalı, hedef kitlede aynı izlenimi uyandırmalı, tabiri caizse, aynı dili konuşmalıdır.
Kurumsal Kimliğin Avantajları Nelerdir?
Kurumsal kimlik tasarımı sayesinde, bir kurum ya da kuruluş, görsel anlamda bir imaj oluşturur ve bu sayede akıllarda yer eder.
Diğer yandan, oluşturduğu bu imaj sayesinde, kendi markasına olan güveni artırır.
Dolayısıyla, markaya olan güveni artırabilecek düzeyde bir “görsel tasarım” sürecine ihtiyaç vardır.
Burada, kast edilen marka imajı, kurum ya da kuruluşu olduğundan farklı, olduğu yerden yüksek ya da düşük gösterecek biçimde bir marka imajı olmamalıdır. Tam tersine, gerekli olan şey, kurum ya da kuruluşu tam da bulunduğu yerde, bulunduğu segmentte doğru temsil edebilecek ve başarılı bir kurumsal kimlik tasarımı süreci ve buna bağlı olarak oluşacak marka imajıdır.
Bu doğrultuda oluşturulmuş bir kurumsal kimlik, markanıza ya da şirketinize son derece yararlıdır. Müşterilerinizin veya paydaşlarınızın gözünde imajınızı yükseltirsiniz, markanıza olan güveni artırırsınız ve adeta hafızalara kazınırsınız.
Kurumsal Kimlik Nelerden Oluşur?
Kurumsal kimlik öğeleri son derece farklı ve çeşitlidir. Grafizula.com olarak bizler daha çok basılı kurumsal kimlik öğelerinden söz edeceğiz.
- Logo
- Kurumsal Kimlik Kitapçığı
- Kartvizit
- Antetli Kağıt
- Diplomat Zarf
- A4 Zarf
- Kurumsal Dosya
- Fatura
- İrsaliye
- Tahsilat Makbuzu
- Şirket İçi ve Dışı Kullanılan Çeşitli Formlar
- Kaşe
Elbette bu liste uzar gider. Çok daha fazlasını yazmak mümkündür, ancak bizler en popüler olan kurumsal kimlik öğelerinden bahsetmeyi daha uygun bulduk. Dilerseniz bu öğeler hakkında kısa bilgiler verelim.
Logo
Bir markanın sembolleştirilmiş halidir. Logo ile ilgili daha derinlemesine bilgi ve içeriğe Logo Nedir başlıklı içeriğimizden ulaşmanız mümkündür. Orada, logo kavramını çok daha ayrıntılı bir biçimde ele almaya çalıştığımızdan, burada daha fazla ayrıntıya girmeyeceğiz. Ancak şunun altını çizmekte büyük bir yarar var ki o da şudur; logo tasarımı, kurumsal kimliğin ilk adımı ve ilk basamağıdır.
Ancak ve ancak logo ortaya çıktıktan sonra, diğerleri de onu takip ederler.
Bu anlamda logo, kurumsal kimlik tasarımının lokomotifi durumundadır.
Kurumsal Kimlik Kitapçığı (Kılavuzu)
Kurumsal kimlik kitapçığı ya da kılavuzu, bir markanın kurumsal ve imaj anlamında kılavuzudur. Kurumsal kimlik kılavuzu, içerisinde, ilgili markanın fontlarını, logo kullanım biçimlerini, misyon ve vizyonunu, kurumsal renk değerlerini ve pek çok hususu barındıran bir rehberdir. Büyük ve kurumsal markaların hemen hemen hepsinin aynı zamanda bir kurumsal kimlik kitapçığı vardır.
Kartvizit
Kartvizit, şirket ya da markanın iletişim bilgilerinin yer aldığı, çoğu zaman kişiye özel bilgilerle donatılmış ancak genel anlamda markanın kurumsal çizgilerinden sapmayan, belirli ölçüler çerçevesinde oluşturulmuş bir tanıtım materyalidir.
Kartvizit tasarım süreçlerini merak eden değerli takipçilerimiz, bu konuda daha detaylı bilgiye Kartvizit Tasarımında Dikkat Edilmesi Gerekenler başlıklı içeriğimizden ulaşabilirler.
Antetli Kağıt
Antetli kağıt bir şirket için olmazsa olmazlardandır. Antetli kağıt tasarımında, genellikle A4 ölçüleri (21 cm. x 29.7 cm.) kullanılır. Şirket içi ve şirket dışı resmi yazışmalarda kullanılır. Kurumun iletişim bilgileri ve logosu yer alır.
Tüm kurumsal kimlik elementlerinde olduğu üzere, antetli kağıtta da kurumsal renkler ve fontlar kullanılır. Çünkü imaj bir bütündür.
Diplomat Zarf
Diplomat zarf, tıpkı diğer kurumsal kimlik öğeleri gibi, görsel anlamda kurumun marka imajını bütünleyecek biçimde tasarlanmış, genellikle şirket dışı resmi gönderilerde kullanılan, farklı boyutları olmasına karşın, genellikle 10,5 cm. x 24 cm. ölçülerinde tasarlanan, fatura ve irsaliye başta olmak üzere içerisine farklı resmi evraklar konulan bir kurumsal kimlik materyalidir.
Diplomat zarfın üzerinde şirket logosu, iletişim bilgileri ve şirket logosu yer alır.
A4 Zarf
A4 zarf, adından da anlaşılacağı üzere, A4 ölçülerindeki evrakların gönderimi için tasarlanmış bir zarf türüdür. Ancak, adı A4 zarf olmasına karşın, içerisine konulacak olan evraklar tam olarak A4 boyutunda oldukları için, bir iki santim ya da bazen biraz daha fazla standart A4’ten biraz daha geniş ölçülerde tasarlanırlar. İletişim bilgileri ve logo, tıpkı diğer kurumsal kimlik öğelerinde olduğu gibi bunda da bulunmalıdır.
Kurumsal Dosya
Kurumsal dosya ya da diğer ismiyle sunum dosyası önemli bir kurumsal kimlik öğesidir. Zira, bu materyal, genellikle şirket dışı işlerde kullanılmak üzere oluşturulmuştur. Müşteriye sunum yapmaya gidilirken, içerisine tanıtım föyleri, fiyat listeleri ve benzeri evraklar konulur.
Müşteriye sunum yapıldıktan sonra da orada bırakılır. Bu açıdan düşünüldüğünde, marka imajına daha iyi hizmet edilebilmesi açısından, kurumsal dosya tasarımına ayrı bir önem verilmesi gerekmektedir.
Fatura
Şirketin satmış olduğu ürün ya da hizmetin bir belgesi durumunda olan fatura, en önemli resmi evrakların başında gelmektedir. Bu haliyle ciddiyet ve hassasiyetle tasarlanması gerekmektedir.
İçerisinde banka bilgileri, vergi dairesi, iletişim bilgileri, logo gibi pek çok öğe ve içerik barındırır.
İrsaliye
Bir ürünün bir firmadan çıkışını, diğer firmaya girişini belgeleyen irsaliye, görsel tasarım ve içerik açısından fatura ile benzerlik gösterebilmektedir. Fatura için geçerli olan bilgilerin birçoğu, irsaliye için de geçerli olabilmektedir.
Tahsilat Makbuzu
Ödemenin alındığına dair karşı tarafa verilen belgedir. Tüm kurumsal bilgiler, diğer kurumsal kimlik öğelerinde olduğu gibi tahsilat makbuzunda da geçerlidir. Ölçü olarak, çoğu zaman, A5 (A4’ün yarısı / 14,8 cm. x 21 cm.) ebatlarında tasarlanır.
Şirket İçi ve Dışı Kullanılan Çeşitli Formlar
Çok çeşitli formlar bulunmaktadır. Örneğin bir hastanede kullanılan, sayısı yüzü geçer çeşitlilikte formlar mevcuttur. Bunları tek tek saymak yerine tek başlık altında toplamayı uygun bulduk. Bu formlar da kurumsal kimlik tasarımının bir parçası durumundadırlar.
Kaşe
Kelime anlamı olarak, mühür ya da damga anlamına gelen kaşe, şirketin vergi dairesinin, vergi numarasının, şirketin isminin ve unvanının, bazen logosunun ve iletişim bilgilerinin yer aldığı mürekkepli bir tür müdürdür, damgadır.
Kurumsal Kimlik Neden Önemlidir?
- Kurumsal kimlik, bir şirketin, kurum ya da kuruluşun, kısacası bir markanın imajıdır, kağıda dökülmüş ve bir anlamsallık içerisinde oluşturulmuş tasarımlar bütünüdür; dolayısıyla markanın bir temsilcisi konumundadır.
- Kurum içi ya da kurum dışı, hangi mecrada kullanılırsa kullanılsın, bir görsel ve iletişimsel anlamda bir standart oluşturur.
- İmaj anlamında bir kurumsallık, bir bütünsellik ve bir standart oluşturması dolayısıyla, hedef kitle açısından olumlu bir geri dönüşü olmaktadır.
- Kurumsal kimlik ya da kurumsal kimlik tasarımı, markalaşma ya da marka oluşturma sürecinin en önemli kilometre taşlarından birisidir.
- Genel anlamda markayı tanımlar, hedef kitleye markanın ürün ya da hizmetleriyle ilgili bilgi verir.
- Markanın misyon ve vizyonunu tanımlar.
Kurumsal Kimlik Tasarımı Aşamaları ve Süreçleri
Grafizula.com olarak, 22 yıllık kurumsal kimlik tasarımı tecrübemiz olduğunu belirtelim. Dolayısıyla şimdiye kadar yüzlerce kurumsal kimlik tasarım çalışması yaptık ve süreçlere de son derece hakimiz.
Kurumsal kimlik tasarımı süreçleri genel anlamda 5 farklı aşamayı içermektedir.
Gelin bunlara biraz daha ayrıntılı bakalım.
Brief Aşaması
Kurumsal kimlik tasarımı oluşturulmadan önce, öncelikle planlama yapılır. Bu konuda kimden ya da kimlerden yardım alınacaksa öncelikle o belirlenir. Grafizula.com olarak, burada size bir tavsiyede bulunalım; kurumsal kimlik tasarımlarınızı, profesyonel tasarımcılara yaptırın.
Bu konuda ister bir reklam ajansından isterse profesyonel bir freelance tasarımcıdan destek alınsın, karşımıza brief kavramı çıkmaktadır. Brief ile ilgili daha detaylı bilgilere Brief Nedir başlıklı içeriğimizden ulaşabilirsiniz, ancak yine de kısaca söz edelim. Brief, bir işe başlanmadan önce, o iş ile ilgili detaylı bilgi aktarımıdır.
Yani, bir tasarımcı, kurumsal kimlik tasarımına başlamadan önce, ilgili marka ile ilgili detaylı bilgileri, marka temsilcilerinden ya da şirket sahibinden almalı, görsel tasarımları bu bilgilere uygun biçimde oluşturmalıdır. Zira, kurumsal kimlik tasarımı, var olan imajı en doğru biçimde yansıtmaktır.
Tasarım Aşaması
Detaylı brief alındıktan sonra, tasarım süreci başlar. Tasarımcı ya da reklam ajansı, tasarım sürecinde, zaman takvimine uygun bir biçimde tasarımlarını oluşturur.
Sunum Aşaması
Tasarımlar oluşturulduktan sonra, sıra marka temsilcilerine ya da müşteriye sunuma gelmiştir.
Tasarımcı ya da ajans, oluşturduğu tasarımları, görsel bir biçimde (gerek dijital çıkışlar alarak, gerekse dijital ortamda) müşterisine sunar. Neyi, neden ve nasıl kullandığını tek tek izah eder.
Sunum süreci, bir bakıma, müşteriyi ikna etme sürecidir. Elbette, doğru bir ajans ya da profesyonel bir grafik tasarımcıyla çalışmanızı söylememize gerek yok.
Karar ve Revizyon Aşaması
Eğer, profesyonel, ne yaptığını bilen ve işinde uzman bir reklam ajansından ya da grafik tasarımcıdan destek alınmışsa, belki de revizyon (düzeltme, değişiklik) aşamasına gerek kalmayacak, yapılan tasarımlar müşteri tarafından aynen onaylanacaktır. Ancak bu anlamda, işler her zaman gerektiği gibi hızlı ilerlemeyebilir.
Gerek ajansın ya da tasarımcının doğru olmayan tasarım yaklaşımları, gerekse müşterinin beğenisinin daha farklı olması gibi çok çeşitli nedenlerden ötürü, çalışmalarda revizyon ya da değişiklik talep edilebilir.
Sonunda tasarımlar onaylanır ve baskı aşaması olan son aşamaya geçilir.
Baskı Aşaması
Baskı aşaması, onaylanan kurumsal kimlik öğelerinin ve tüm görsel tasarımların, bilgisayar ekranından, yani dijital ortamdan çıkıp kağıda dökülmesi aşamasıdır.
Bu içeriğimizde, Grafizula.com’un siz değerli takipçilerimizle kurumsal kimlik kavramını paylaşmaya çalıştık.
Her zaman olduğu gibi, konuyla alakalı, alakasız, aklınıza takılan her soruyu lütfen bizlerle paylaşın.
Sevgi ve bilgi paylaşıldıkça çoğalır.
Saygıyla.
Kreatif Direktör