Antetli Kağıt Tasarımında Nelere Dikkat Edilmelidir?
Tüm değerli takipçilerimize her zaman olduğu gibi gönülden bir merhaba…
Bu yazımızda kurumsal kimlik öğelerinin en önemlilerinden birisi olan antetli kağıt tasarımından bahsedeceğiz.
Antetli kağıt tasarımında dikkat edilmesi gereken noktalar nelerdir, işin püf noktaları nelerdir, antetli kağıt tasarımı nasıl yapılır, aslında detay gibi görünen ancak antetli kağıt tasarımında olmazsa olmazlar nelerdir; bu gibi soruların yanıtlarını vermeye çalışacağız. Tek amacımız evrene bilgi yaymak…
Grafizula.com olarak, yayın hayatına başladığımız günden bu yana, kar amacı gütmeksizin, özellikle genç grafiker kardeşlerimizin, marka sahiplerinin ve konu ile ilgilenen herkesin yararlanmaları için sürekli yeni içerikler yayımlıyor, grafik tasarım, marka iletişim ve reklamcılık konularında farkındalık oluşturmaya çalışıyoruz. Umarız bu içeriğimiz de herkese faydalı olur.
Antetli Kağıt Tasarımı Kurumsal Kimliğin Bir Parçasıdır
Daha önce kurumsal kimlik tasarımı ile ilgili pek çok içerik yayımladık. Söz konusu içeriklerimizde de kurumsal kimliğin ne olduğundan ve öneminden söz etmeye çalıştık.
Bir markanın adeta imzası konumunda olan kurumsal kimlik ile ilgili daha detaylı bilgiler edinmek isterseniz, kurumsal kimlik nedir başlıklı içeriğimiz size yararlı olabilir.
Dolayısıyla antetli kağıt tasarımı da kurumsal kimlik tasarımının en önemli unsurlarından birisidir. Bir markanın çizgisini, kurumsallığını, gerek kurum içinde ve gerekse kurum dışında temsil eder.
Kullanılan fontlar, logo yerleşimleri, kurumsal renkler ve benzer tasarım öğeleri ile oluşturulan bir antetli kağıt tasarımı profesyonel bir ellerde biçimlenirse, sizi ve markanızı hedef kitlenize en doğru biçimde temsil edebilir.
Antetli Kağıt Tasarımı Sade ve Minimalist Olmalıdır
Bir antetli kağıt tasarımı sade ve minimalist olmalıdır.
Bu, her şeyden önce temsil ettiği marka algısıyla ilgili bir durumdur.
Bir başka ifade ile bir antetli kağıt tasarımı ne derece sade ve minimal çizgide olursa, marka değerini o derece arttırır ve marka imajına o derece olumlu katkı sağlar.
Bazı ajanslar ya da matbaalar bunun böyle olmadığını savunadursunlar; gösteriş yapmak için antetli kağıdın her bir yanını bir görsel öğeyle doldurmaya çalışadursunlar…
Ancak işin aslın kesinlikle bu değildir.
Bir antetli kağıt ne denli sade olursa, (bilinçaltı-psikolojik etki açısından) aslında o derece gösterişli ve kaliteli bir algı yaratır.
Dolayısıyla antetli kağıt tasarımı oluşturulurken Grafizula.com olarak, bize göre ilk dikkat edilmesi gereken husus sadeliktir.
Antetli Kağıt Tasarımı Kurumsal Renklerden Oluşmalıdır
Bir antetli kağıt tasarımı oluştururken kurumsal renkleri kullanmak gerekir.
Bir firmanın, kurum ya da kuruluşun logo tasarım çalışmasında kullanılan renkler ne ise antetli kağıt tasarımında da kullanılan renkler onlar olmalıdır.
Örneğin bir firmanın kurumsal renkleri kırmızı ve maviden oluşuyorsa, antetli kağıt tasarımında pembe ve mor renkleri kullanmak yanlıştır.
Bu, daha önce Kurumsal Kimlik Tasarımında Dikkat Edilmesi Gerekenler konu başlığımızda bahsetmiş olduğumuz üzere, kurumsal kimlikte “bütünleyicilik” ilkesine aykırı bir durumdur.
Elbette bu durum yalnızca antetli kağıt ile ilgili bir durum değildir.
Antetli kağıdı da kapsayan genel bir bakış açısıdır.
Antetli Kağıtta Logoyu Kocaman Kullanmayın
Reklamcılık ve grafik tasarımdan pek anlamayan kişilerin inanışları, logo ne kadar büyük kullanılırsa o kadar görünür olacağı, faydalı olacağı ve kurumun imajına o kadar katkıda bulunacağı yönündedir.
Grafizula.com olarak 20 yıldan fazla reklamcılık geçmişimizle şunu rahatlıkla söyleyebiliriz: Logo ne kadar büyük kullanılırsa kurumun imajı o derece kötü yönde etkilenir.
Logonun büyük kullanılması işi basitleştirir.
Logo, eğer olması gerekenden çok daha büyük kullanılıyorsa görsel açından gözü rahatsız eder ve kötü bir görüntü oluşturur.
Profesyonel bir kurumsal kimlik tasarımı, logonun orantılı bir biçimde kullanıldığı tasarım çalışmalarıdır.
Logonun kocaman olması demek onca emeğin ve marka imajının heba olması demektir.
Dolayısıyla logo; gözle görülebilecek kadar büyük, gözü rahatsız etmeyecek kadar küçük, imajı heba etmeyecek kadar da orantılı kullanılmalıdır.
Siz siz olun antetli kağıt çalışması yaparken ya da yaptırırken “logoyu biraz büyütelim” diyenlere çok da kulak asmayın…
Logonun Bir Kesiti Çalışmanın Genel Konseptinde Kullanılabilir
Kesinlikle olmalı demiyoruz.
Rahmetli Kemal Sunal’ın söylediği gibi; “olabilir de olmayabilir de…”
Ancak, antetli kağıt tasarımı oluşturulurken logonun tamamı ya da bir kısmı kurumsal imaja zarar vermeyecek bir biçimde antetli kağıt tasarımının ortasında ya da herhangi başka bir yerinde soluk (opasitesi düşük) bir biçimde verilebilir.
Soluk bir biçimde dedik, çünkü teknik tabirler kullanmak yerine herkesin anlayabileceği bir dil kullanmak istedik.
Başta da belirttiğimiz gibi, kesinlikle kullanılacak diye bir kural olmamakla birlikte eğer doğru ve güzel bir biçimde kullanılırsa estetik bir görüntü elde edilebilir, elbette karar biraz da tasarımcının ve marka sahibinindir.
Antetli Kağıt Tasarımında Kullanılan Programlar
Daha önceleri logo tasarım programları başlıklı konumuzda logo tasarım programlarından söz etmiştik.
Aynı durum antetli kağıt tasarımı için de geçerlidir.
Yani, Illustrator ve Indesign başta olmak üzere çeşitli grafik programları bu konuda sizlere yardımcı olabilir. Bu programların yanı sıra, CorelDRAW ve benzeri bir grafik tasarım programından da yararlanılabilir.
Ancak, özellikle altını çizerek belirtmekte fayda var bu konu en iyi programlar, bize göre, Adobe firmasının ürettiği Illustrator ve Indesign programlarıdır.
Bu programlarda üretilen bir logo çalışması ile ilerleyen dönemlerde dilerseniz antetli kağıt tasarımı da yapabilirsiniz.
Antetli Kağıt Tasarımında Resim Kullanılmamalıdır
Maalesef bazı firmalar, özellikle de işten anlamayan bazı kişilerin ya da matbaaların yönlendirmesi sonucu bu hataya düşebiliyorlar.
Antetli kağıt tasarımında görsel-resim kullanmak marka imajı açısından yapılabilecek en büyük hatalardan birisi olmakla birlikte kesinlikle uzak durulması gereken bir husustur.
Bu ilk olarak antetli kağıdın sadeliğine ve minimalistliğine ters düşmektedir.
Antetli kağıtta resim kullanmak her şeyin ötesinde tabiri caizse marka imajını (kurumsal kimlik açısından) yerle bir edecek bir durumdur.
İletişim Bilgileri Okunaklı Olmalıdır
Antetli kağıt tasarımında dikkat edilmesi gereken en önemli noktalardan birisi de tasarımda yer alacak iletişim bilgileridir.
Bu bilgiler okunaklı olmak durumundadır.
Zira, resmi bir yazışma sonucu bu evrak karşı tarafa geçtiğinde size evrakta yer alan bilgilerden ulaşabilmelidirler.
Antetli kağıtta yer alan telefon numaraları, varsa faks numaraları, mail adresleri, lokasyon bilgileri ve benzeri bilgiler açık ve okunaklı olmalıdır.
Punto olarak kesin bir standardı bulunmamakla birlikte logo için geçerli kural bunun için de geçerlidir.
Yani, ne gözü yoracak ve kötü bir görüntü oluşturacak kadar büyük; ne de okunmayacak kadar küçük olmalıdır…
Orantılı ve okunaklı olmalıdır.
Özellikle iletişim bilgilerinin olduğu bölümlerde kullanılan fontlar, okunaklı, minimal, sade, göz yormayan ve düzgün fontlar olmalıdır.
Bu anlamda, kurumsal fontlar diye tabir edebileceğimiz fontlar kullanılmalı; font kullanımları ya da yazı karakterleri, markanın kurumsal görüntüsüne ve çizgisine hizmet etmelidir.
Font konusu aslında apayrı bir başlık altında incelenmesi gerektiğinden ve dolayısıyla son derece önemli bir husus olmasından ötürü, dilerseniz bu konuyu ayrı bir başlık altında inceleyelim.
İyi Bir Antetli Kağıt Tasarımında Kullanılacak Fontlar
Yukarıda da kısaca sözünü ettiğimiz üzere, antetli kağıt tasarımında öncelikle kurumsal fontlara öncelik verilmelidir.
Her kurum ya da kuruluşun kurumsal fontları vardır ya da olmalıdır.
Buna bağlı olarak, antetli kağıt tasarımı başta olmak üzere, bir markanın tüm görsel tasarımlarında, kendine has ve her mecrada aynı biçimde kullandığı fontlar olmalıdır.
Dolayısıyla, ciddi, büyük ve kurumsal markalar kendilerine kurumsal fontlar belirlerler ve görsel olarak hemen her mecrada o fontları kullanırlar.
Bu durum, markalara kurumsallık ve ciddiyet katar.
Kenar Boşluklarına ve Hizalara Dikkat Edin
Antetli kağıt tasarımının en önemli hususlarından bir tanesi de kenar, alt ve üst boşluklardır.
Bu boşluklar tabiri caizse “çalışmaya nefes aldırabilecek kadar” ferah olmalıdır.
İletişim bilgileri, logo ve benzeri unsurlar kenar boşluklarına çok yakın olmamalıdır.
Bu anlamda çalışma “nefes” alabilmelidir.
Öte yandan hepsi birbiriyle hizalı ve bir mantık çerçevesinde olmalıdır.
Örneğin, logo yukarıya sol üst köşede ise aşağıda olan iletişim bilgisi de logoya hizalı olmalıdır.
Sonuç
Bu içeriğimizde, antetli kağıt tasarımında dikkat edilmesi gerekenleri siz değerli takipçilerimize aktarmaya çalıştık. Bir antetli kağıt tasarımı nasıl yapılır, tasarım sürecinde nelere dikkat edilmelidir gibi sorulara yanıtlar vermeye çalıştık.
Umarız, genç tasarımcı arkadaşlarımız başta olmak üzere herkese faydalı olabilmişizdir.
Bilgi paylaşımdır.
Saygıyla.
Kreatif Direktör