Logo Tasarımı Nasıl Yapılır?
Bu içeriğimizde logo tasarımı nasıl yapılır, bir logo nasıl tasarlanır ve benzeri soruların yanıtlarını vermeye çalışacağız.
Son dönemlerde, özellikle internetin ve buna bağlı olarak dijital platformların da gelişmesiyle gerek orta ölçekli ya da küçük ve gerekse büyük şirketler markalaşmanın önemini çok daha iyi kavradılar. Gerçi büyük ve kurumsal şirketlerin önemli bir kısmı bu gerçekliğin her zaman farkındaydılar, orası ayrı mesele…
Durum böyle olunca markanın en önemli görsel sembollerinden birisi olan logo tasarımı da aynı öneme sahip olmaktadır. Zira, markayı her mecrada, her alanda ve her platformda temsil edebilecek yegane görsel unsur logodur.
Daha önceki yayınlarımızda logonun ne olduğuyla ilgili detaylı bir içerik yayımlamıştık.
Arzu edenler logo nedir başlıklı içeriğimizden çok daha ayrıntılı bilgi edinebilirler.
Bu içeriğimizde, logo tasarımı nasıl yapılır sorusunun yanıtını toplam 10 maddede vermeye çalışacağız. Umarız herkese yararlı olur.
Logo Nasıl Tasarlanır?
Toplam 10 maddede, basit ve herkesin anlayabileceği bir dille, sıkmadan yormadan logo tasarımı nasıl yapılır maddelerini sıralamaya başlıyoruz.
1) Marka İsmine Karar Verilmelidir
Marka ismine karar vermek, grafizula.com olarak bize göre, logo tasarımının ilk basamağıdır. Ürün ve hizmetler doğrultusunda verilecek olan bu karar tabiri caizse “nokta atışı” bir karar olmalıdır.
Başka bir ifadeyle bu karar, bir binanın temeli gibidir. Tüm katlar, bu temelin üzerinde yükselecektir. Dolayısıyla, doğru, net ve yerinde bir karar olmalıdır.
2) Marka Konumlandırması Yapılmalıdır
Marka konumlandırması, bir markanın niteliği ile ilgilidir. Yani bir markanın ürün ya da hizmetleri nasıldır, bu marka pahalı ve lüks ürünler mi satmaktadır ya da ucuz ve gündelik kullanımı oldukça fazla ürünlere mi sahiptir?
Marka oluşturma süreci oldukça karmaşık bir süreçtir.
Özetle, markanın nerede konumlanacağı, logo tasarım işinin adeta seyrini belirler.
3) Rakip Analizi Yapılmalıdır
Logo tasarımına başlanmadan önce, mutlaka rakip analizi doğru ve eksiksiz bir biçimde yapılmalıdır.
Bundan kastımız kesinlikle şu değil; “diğer markalara bakalım, onların logolarına bakalım, onların logolarına benzer bir logo tasarımı yapalım…”
Kesinlikle bunu kastetmiyoruz. Logo tasarımı zaten özgün olmalıdır, markayı diğerlerinden ayrıştırmalıdır. Bu düşüncemizi daha önceki içeriklerimizin pek çoğunda üzerine basa basa ifade etmiştik.
Rakip analizi yapmamızın asıl nedeni, piyasayı tanımak, rakiplerimizi tanımak, onların yaptığı logoları görmek ve elbette görsel açıdan onların çok daha önünde iş ya da işler ortaya koyabilmek içindir.
4) Hedef Kitle Analizi Yapılmalıdır
Ürünler, hizmetler, şirketler, kurum ve kuruluşlar hedef kitlelerinden bağımsız değildirler.
Hatta ve hatta markalar hedef kitleleri için vardırlar, onlar için yaşarlar.
Logo tasarımı, bir anlamda markanın vücut bulmuş imajıdır ya da markanın vücut bulmuş halidir.
Dolayısıyla markaların logoları da hedef kitlelerinden bağımsız düşünülemez. Logo tasarımına başlanmadan önce, doğru bir hedef kitle analizi yapılmalıdır.
Söz gelimi, ürün ya da hizmet, kime ya da kimlere hitap edecektir? Markanın hedef kitlesi kimlerdir? Kadınlar mıdır, erkekler midir, çocuklar mıdır, yaşlılar mıdır, gençler midir?
Dolayısıyla logo tasarımının, seyrini belirleyecek en önemli parametrelerden birisi de hedef kitledir. Bu anlamda hedef kitle analizi son derece iyi yapılmalıdır.
5) Müşteriyle Toplantı
Müşteri ya da marka sahibiyle ilgili toplantı düzenlenmelidir.
Buradaki amaç, markayı daha yakından tanımak ve müşterinin beklentilerini çok daha iyi analiz edebilmektir.
Marka sahibinin kendi markasını tarif etmesine olanak tanıyınız. O, markasını size en iyi anlatacak kişidir. Elbette bir reklamcı ya da grafik tasarımcı olarak, markayı anlamak, müşteriye doğru soruları sormak da sizin görevinizdir.
6) Logo Tasarımı için Fikir Aşaması
Bir logo tasarımı yapılırken, grafizula.com olarak bize göre en önemli parametrelerden birisi de logo tasarımı için fikir aşamasıdır.
Yukarıda belirttiğimiz; marka, rakip analizi, müşteri beklentileri ve hedef kitle süreçleriyle ilgili tüm parametreler iyice düşünülür, yazılır çizilir ve logo tasarımı için fikir aşamasına geçilir.
Yine, yukarıdaki süreçlere bağlı olmak kaydıyla bir logo fikri üretilir.
7) Üretilen Fikir Eskiz Olarak Çizilir
Gerçek bir grafik tasarımcı, öncelikle logoyu kağıda çizer. Aklındaki fikirleri kağıda döker.
Bu fikirler, her zaman doğru olmayabilir. Bu süreç, biraz da deneme yanılma sürecidir.
Ancak, işinde uzman ve profesyonel bir grafik tasarımcı, bu süreci en doğru biçimde tamamlayabilir.
Kağıda çizdiği logo taslağına eskiz adı verilir.
8) Doğru Rengi Seçmek
Çizilen eskiz, bilgisayar ortamına özel tasarım programları vasıtasıyla aktarılır. Bu aşamadan sonra en önemli şey, ilgili marka için en doğru rengi seçmektir.
Renk seçimi, bir markanın neredeyse tüm yol haritasını belirleyen bir süreçtir.
Daha önceki içeriklerimizde bu konuyla ilgili çok daha detaylı bir içerik yayımlamıştık. Konuya daha ayrıntılı bir biçimde bakmak isteyenler logo tasarımında renk seçimi başlıklı içeriğimize de göz atabilirler.
9) Doğru Font ve Tipografi Kullanmak
Bir logo tasarımının en önemli unsurlarından birisi de fontlardır. Bir markanın niteliğini, imajını ve görselliği belirleyen en önemli parametrelerden birisi de logo tasarımında kullanılan tipografi yani fontlardır.
Bazı fontlar vardır, markayı pahalı gösterir; bazı fontlar vardır markayı ucuz gösterir.
Bazı fontlar ise markayı çocukça gösterebilir. Yani özetle, her fontun kendine özgü görsel bir imajı ve anlamı bulunmaktadır.
Bu imajı ve anlamı en doğru biçimde kullanmak ise, profesyonel bir grafik tasarımcının işidir.
10) Doğru Sembolleri ve Amblemleri Kullanmak
Bir logonun en önemli parçalarından birisi de amblemlerdir. Amblemler, markaları sembolik olarak temsil ederler. Buna bağlı olarak, her amblemin, her sembolün ya da her bir çizginin, ilgili marka için bir anlamı ve bir önemi olmalıdır.
Yine daha önceki içeriklerimizde amblem konusundan ayrıntılı bir biçimde söz etmiştik. Dileyenler amblem nedir konu başlıklı içeriğimizi ziyaret edebilir ve amblem konusuna daha yakından bakma imkanı bulabilirler.
Sonuç
Logo tasarım sanatı son derece karmaşık ve multidisipliner bir alandır. İçerisinde çizim sanatını barındırdığı gibi, sağlam bir pazarlama ve marka iletişimi bilgisini de barındırmaktadır.
Grafizula.com olarak bizler logo tasarımı nasıl yapılır sorusuna basit ve herkesin anlayabileceği bir üslupla yanıt vermeye çalıştık. Umarız yararlı olmuştur.
Bilgi okyanustur.
Saygıyla.
Kreatif Direktör