Indesign Nedir, Ne İşe Yarar?
Indesign nedir, ne işe yarar, kullanım alanları nelerdir, sorusunun cevabını vermeden önce öncelikle indesign programının tarihsel gelişimine kısaca bir göz atalım.
Indesign Adobe Yazılım Şirketinin Ürünü Çoklu Sayfa Desteği Veren Bir Programdır
Adobe, 1994 yılında Aldus’u satın alır ve bu program üzerine çalışmalarına hız kazandırır. Program bulunduğu döneme göre oldukça geliştirilir ve Indesign ismiyle piyasaya sürülür.
Indesign aslında, o yıllarda sıkça kullanılan PageMaker isimli programın yeni versiyonu haline gelir. Artık ismi PageMaker olarak değil, Indesign olarak sunulur.
Takvimler 1999 yılını gösterdiğinde Indesign programının ilk versiyonu olan, Indesign 1.0 da böylelikle piyasadaki yerini almış olur.
Grafizula.com olarak, şunu özellikle belirtmemizde fayda var, o da şudur: Indesign programının bu ilk versiyonu, şimdiki gelişmiş halinden ve araçlarından oldukça farklıydı ve pek de gelişmiş olduğu söylenemezdi.
Daha sonraki yıllarda Adobe, Adobe Photoshop, Adobe Illustrator ve Adobe Acrobat ile birlikte, Indesign programını bir pakette birleştirdi ve bir paket halinde sunmaya başladı.
Bu olay, Indesign için adeta bir dönüm noktası olmuştur. O yıllardan günümüze kadar bu mucize program, Adobe ailesi içindeki saygın konumu sürekli korumuştur.
Indesign Nedir?
Indesign, dünyaca ünlü bir yazılım devi olan Adobe yazılım şirketinin, masaüstü yayıncılık için piyasaya sürdüğü, çoklu sayfa tasarım desteği veren, gelişmiş araçlara sahip, gölge ve opaklık değerlerine kadar pek çok parametreyi barındırabilen bir tasarım programıdır.
Indesign Ne İşe Yarar?
Indesing çoklu sayfa tasarım desteği verir. Gerçi şimdilerde bunu Adobe Illustrator de sağlıyor ancak, adından da anlaşılacağı üzere, Adobe Illustrator’un amacı daha ziyade illüstrasyon ve daha sanatsal işler, çizimler…
Öte yandan Indesign, birebir masaüstü yayıncılık için üretilmiş ve bunun için çoklu sayfa tasarım desteği sağlayan bir program.
Dolayısıyla, dergi tasarımı, katalog tasarımı, broşür tasarımı, kitap tasarımı gibi grafik tasarım sanatının “dizgi” diyebileceğimiz alanına giren ve genellikle çoklu sayfa desteği gerektiren işler Indesign programında kolay bir biçimde yapılabilir.
Çoklu Sayfalı Çalışmaların Haricinde Neler Yapılabilir?
Çoklu sayfa desteği haricinde, Indesign programında tek sayfalık işleri, büyük ya da küçük baskı materyallerini de çalışmak mümkündür. Dolayısıyla tek sayfa broşür, tek sayfa poster, tek sayfalık herhangi bir tanıtım materyali de Indesign’da kotarılabilir. Ayrıca kartvizit tasarımı da yapılabilir.
Adobe Indesign Logo Tasarlanabilir mi?
Bize göre, bu alanda logo tasarımı yapılabilecek program, içeriğimizin başlarında da belirtmiş olduğumuz üzere, Adobe Illustrator’dür. Zira, bu program çizimler için, illüstrasyonlar için ve daha ziyade sanatsal işler için oluşturulmuştur. Ancak, illa ki “ben logo tasarım işlerimi Indesign programında yapacağım” diyenlere de bir sözümüz yok. Yapabilirsiniz.
Ancak, unutmayalım ki, Indesign bir illüstrasyon ve çizim programı değildir. Daha da açıkçası programın yapılış ve kullanım amacı bu değildir.
Konu ile ilgili daha derinlemesine bilgi edinmek isteyenler logo tasarım programları başlıklı içeriğimize de göz atabilirler.
Adobe Indesign Programının En Büyük Rakibi ve Muadili Hangi Programdır?
Çoklu sayfa dizaynı ve masaüstü yayıncılıkla ilgili bu anlamda pek çok program olmasına karşın, Adobe Indesign programının en büyük ve ezeli rakibi QuarkXpress programıdır.
İstisnai durumlar elbette vardır; ancak QuarkXpress çoğunlukla gazeteler tarafından tercih edilirken Adobe Indesign dergiler ve reklam ajansları tarafından kullanılırlar.
Bu daha ziyade eskiden kalma alışkanlıkların sürdürülmesi hadisesinin bir yansımasıdır.
Yoksa Adobe Indesign programında da elbette gazete sayfa tasarımı ve mizanpaj çalışmaları yapılabilir.
Olaya tersinden bakarsak QuarkXpress programında da dergi ya da diğer reklam çalışmaları yürütülebilir.
Indesign, diğer Adobe Programlarıyla Uyumlu mudur?
Bu soruya Grafizula.com olarak cevabımız kesinlikle “evet”tir.
Zira Adobe, bu programların hepsini çalışma prensibi açısından belirli bir entegrasyona dayalı olarak üretmiştir.
Bu programların bir paket halinde sunulduğunu düşünürsek Adobe yazılım şirketi burada çok akıllıca bir strateji izlemiştir.
Adobe Indesign, gerek Photoshop gerekse Illustrator programlarının hemen hemen tüm dosya formatlarını desteklemektedir.
Grafizula.com olarak bizler de bu programları birbiriyle uyumlu ve entegre bir biçimde kullanmaktayız.
Daha açıklayıcı olabilmek adına, konuyla ilgili bir örnek verelim:
Diyelim ki bir katalog çalışması yapıyoruz. Katalog sayfalarını Adobe Photoshop programında çalıştık ve bunları *.PSD uzantılarıyla kaydettik. Bilindiği üzere, *.PSD uzantılı dokümanlar, Photoshop programının kendi ürettiği dosya formatlarıdır. Konuyla ilgili olarak daha derinlemesine bilgi edinmek isterseniz, Grafik Tasarımda Kullanılan Dosya Uzantıları başlıklı içeriğimizi ziyaret edebilirsiniz.
Konumuza geri dönecek olursak, Photoshop programında çalıştığınız ve *.PSD olarak kaydettiğiniz dosyaları, problemsiz ve hızlı bir biçimde Indesign programına da çağırabilirsiniz. Hatta ve hatta, Indesign programındayken, tek tıklamayla Photoshop’a geçebilir, üzerinde dilediğiniz düzeltmeyi yaptıktan sonra kaydedip tekrar Indesign’a dönebilirsiniz.
Yukarıda verdiğimiz örnek, yalnızca Photoshop ve Indesign uyumu içindi. Öte yandan Indesign ve Illustrator de son derece uyumlu bir biçimde çalışmaktadır.
Zira, bu tasarım programları aynı ailenin birer ferdi durumundadırlar. Aralarındaki ilişkinin, abi kardeş, anne çocuk ya da baba evlat ilişkisi gibi olduğunu söylemek yanlış olmaz.
Diğer taraftan, gerek Indesign, gerek Photoshop ve gerekse de Adobe Illustrator, menüleri, ara yüzleri bakımından da benzerlik göstermektedir. Zira Photoshop’a alışkın olan bir tasarımcı, Indesign’la çalıştığında yabancılık çekmeyecektir.
Grafizula.com olarak bu yazımızda sizlere Indesign programı nedir, ne işe yarar, tarihsel gelişimi nasıldır, hangi alanlarda kullanılır, rakibi nedir, bu program ile logo tasarım yapılabilir mi, ailenin diğer üyeleriyle uyumlu mudur gibi konulara yanıt vermeye çalıştık.
Konu ile ilgili ya da konu dışı aklınıza takılan ya da sormak istediğiniz bir şey olursa lütfen bize yazın.
Bilgi paylaşımdır.
Saygıyla.
Kreatif Direktör