Marka İmajı Nedir?
Bu içeriğimizde reklamcılığın, iletişimin ve tüm görsel süreçlerin, dolaylı ya da direkt olarak etkilendiği bir kavramdan, marka imajından söz edeceğiz.
Marka nedir, marka imajı nedir, nasıl oluşturulur, marka imajı yaratmada bir iletişimciye yardımcı olabilecek enstrümanlar nelerdir, marka imajının önemi nedir ve benzeri soruların yanıtlarını vermeye çalışacağız.
Dilerseniz öncelikle marka kavramını açıklayarak başlayalım.
Marka Nedir?
Marka, ürün ya da hizmetleri, diğerlerinden ayırt etme amacıyla oluşturulmuş özel isim ya da sembol olarak tanımlanabilir.
Marka; semboller, harfler ya da resimlerle oluşturulabilir. Bu noktada karşımıza logo kavramı çıkmaktadır.

Elbette, marka logo değildir. Logo markanın görsel bir temsilcisidir. Arzu eden takipçilerimiz logo kavramını enine boyuna anlattığımız içeriğimiz olan Logo Nedir konu başlıklı içeriğimize göz atabilir, konu ile ilgili çok daha fazla bilgi edinebilirler.
Marka kavramına geri dönecek olursak, belirttiğimiz üzere, ürünleri ve hizmetleri diğerlerinden ayırma amaçlı oluşturulmuş olan marka, eğer doğru yatırımlar yapılarak oluşturulmuş, profesyonel bir iletişimcinin ya da reklam ajansının yönetimindeyse, bir zaman sonra adeta yaşayan bir varlık haline gelecektir.
Dolayısıyla marka eğer profesyonel ellere emanet edilmiş ise, hedef kitlesinde istenen duygulanımları oluşturabilen, belirli bir bağlılık, bir alışkanlık yaratmış ve kendine has bir duruşu olan adeta yaşayan bir varlık olacaktır.

Diğer ürünlerden, hizmetlerden ve dolayısıyla markalardan ayrılmış, özgünleşmiş ve kendi imajını oluşturabilmiş markalar, iyi markalardır.
Bu noktada marka imajı kavramından söz edebiliriz.
Marka İmajı Nedir?
Bir ürün ya da hizmetin, hedef kitle, satın alanlar ya da bir başka ifade ile tüketiciler tarafından algılanma ve yorumlanma biçimine marka imajı denir.
Dolayısıyla marka imajı, bir ürünün ya da hizmetin kullanım özelliklerinden ziyade, hedef kitlede oluşturduğu duygulanımlardan oluşmaktadır.
Marka imajı oluşturma ya da marka imajı yaratma ve yönetme işi, esasen bir algı yönetimi işidir.

Marka oluşturma yalnızca bir logo tasarımından, dükkan açmaktan, tabelacıya tabela siparişi vermekten ve benzeri süreçlerden ibaret değildir.
Elbette bu süreçler, marka oluşturma süreçlerinin birer parçasıdırlar; ancak işin özü psikolojiktir.
Marka İmajına Bir Örnek: Mercedes
Konunun daha iyi anlaşılabilmesi açısından bir örnek vermek ve marka imajı kavramını bu örnek üzerinden açıklamak daha yararlı olacaktır.
Dünyaca ünlü otomotiv devi Mercedes’i ele alalım. Mercedes markasını duyduğunuzda, televizyonda Mercedes reklamlarını gördüğünüzde ya da herhangi bir yerde Mercedes amblemini gördüğünüzde ne hissediyorsunuz? Aklınıza ne geliyor?

Hemen söyleyelim. Mercedes amblemi olan o meşhur üç köşeli yıldızı gördüğünüzde eminiz ki aklınıza “kalite” kavramı gelmektedir. Grafizula.com olarak söz konusu “kalite” kavramı yalnızca bizim yorumumuz değildir. Mercedes markasının marka imajı “kalite” kavramıdır.
Yani bir başka ifade ile, hedef kitle Mercedes amblemini gördüğünde ve onunla iletişime geçtiğinde söz konusu markayı kaliteli olarak algılamaktadır.

Daha doğrusu, gerek markanın ürettiği araçların kaliteli, sağlam ve teknolojik oluşu ve gerekse bu uğurda yürütülen iletişim süreçleri, bizlere sonuç olarak bunu söylemektedir.
Mercedes denildiğinde hemen herkesin aklına “kalite” kavramı gelir. İşte bu, kesinlikle tesadüf değildir. Belirttiğimiz üzere, bu son derece bilinçli ve ince bir düşünceyle oluşturulmuş marka imajıdır.
Marka İmajı Nasıl Oluşturulur?
Marka imajı, reklam, tasarım ve iletişim faaliyetleri ile oluşturulabilir. Elbette oluşturulan söz konusu imaj, markaya uygun olmalı, tabiri caizse hedef kitleye yalan söylememelidir.
Yani, söz gelimi “A markasının ürettiği çikolatalar çok lezzetlidir” diyeceksek, gerçekten de A markasının ürettiği çikolatalar lezzetli olmalıdır.
Marka imajı oluşturulurken çizgi altı ve çizgi üstü reklam faaliyetleri son derece etkilidir.
Çizgi Altı Reklamlar
Çizgi altı reklamı kısaca tanımlamak gerekirse, logo tasarımı, kurumsal kimlik tasarımı başta olmak üzere, ambalaj tasarımı, tüm görsel iletişim ve tasarım faaliyetleridir.

Çizgi altı reklam ile ilgili daha geniş bilgiye ulaşmak isterseniz, çizgi altı reklam nedir konu başlıklı içeriğimize bakabilir, buradan konu ile ilgili çok daha geniş bilgiler edinebilirsiniz.
Çizgi Üstü Reklamlar
Televizyon, radyo ve gazete gibi kitle iletişim araçları başta olmak üzere hedef kitleye etkili mecralar vasıtasıyla ulaşan reklamlara çizgi üstü reklamlar denir.

Çizgi üstü reklamlar eğer yerli yerinde ve etkili bir biçimde kullanılabilirlerse, marka imajına çok büyük hizmet ederler.
Marka İmajı Oluşturmada En Etkili Faaliyetler Reklam Faaliyetleridir
Marka imajı oluşturmada en etkili faaliyetler yukarıda da sözünü ettiğimiz reklam faaliyetleridir. Yani, bir başka ifade ile, bir markanın hedef kitleye algılatılma işinin temelini reklamlar oluşturmaktadır.

Reklamlara ek olarak, halka ilişkiler faaliyetleri, event organizasyonları ve lansman gibi çeşitli etkinlikler de marka imajına katkıda bulunurlar.
Marka İmajının Önemi Nedir?
Marka imajının önemini, en güzel biçimde, hedef kitlede ya da satın alma davranışı gösterenlerde, bir bağlılık, bir alışkanlık ve dahası bir sadakat oluşturması ile açıklayabiliriz.

Markalar, etkin iletişim faaliyetleri neticesinde, hedef kitleleri nezdinde bir imaja bürünürler. Eğer iletişim silahları etkili bir biçimde kullanılabiliyorsa, hedef kitlelerinin zihinlerinde istenilen yere oturabilirler.
Bu sayede hedef kitleleri ile bir duygusal bağ kurabilirler. Sadakat oluşturulması ve duygusal bağ kurabilmesi açısından marka imajı son derece önemlidir.
Sonuç
Kurumsal ve deyim yerindeyse “dünya markası” olmuş büyük markaların her markanın bir imajı ve hedef kitle tarafından bir algılanış ve yorumlanış biçimi vardır.
Markalar, tıpkı insanlar gibi yaşayan varlıklardır.
Konu ile ilgili merak ettiklerini, sormak istediklerinizi ya da varsa yorumlarınızı bize yazabilirsiniz.
Bilgi etkileşimdir.
Saygıyla.
Kreatif Direktör