Matbaada Ne İşler Yapılır?
Bu yazımızda matbaada ne işler yapılır, matbaaların çalışma alanları nelerdir, matbaalar nasıl çalışmalıdır, matbaalardan beklentiler nelerdir, reklam ajansları ile matbaaların aralarındaki ilişki nasıldır veya nasıl olmalıdır, gibi soruların cevaplarını arayacağız.
Matbaada yapılan işler konumuzu olabildiğince detaylı ancak bir o kadar sade, kafa karıştırıcı olmadan ve berrak bir biçimde açıklamaya gayret edeceğiz.
Bir reklam ajansı ile matbaa arasındaki ilişkiyi de değerlendirirken, Grafizula.com olarak bir an için yaptığımız işten sıyrılarak, yani bir anlamda reklamcı gözlüğü ile bakmadan, adeta dışarıdan bakan objektif bir göz gibi tarafsız değerlendirmelerde bulunmaya çalışacağız.
Bir Matbaa Neler Yapar? Matbaaların görevleri Nelerdir?
Bir matbaanın en temel görevi ve işlevi, reklam ajanslarından, tasarım atölyelerinden veya birebir tasarımcılardan gelen işleri yahut tasarımları, en doğru renkte, en iyi kalitede istenilen sürede basmak ve müşteriye en temiz biçimde teslim etmektir.

Katalog, broşür, poster, tanıtım kitapçığı, gazete, dergi, ambalaj, etiket, kartvizit ve daha niceleri…
Kısacası kağıda değer katan her şey matbaalarca basılır.
Tüm bu süreç içerisinde bir matbaanın görevlerini, madde madde sıralamaya kalkarsak, aşağıdaki maddeler bizlere kılavuzluk edebilir.
Matbaanın Görevleri Nelerdir?
İşleri Basmak
Bir matbaa aldığı işi en iyi kalitede basmakla mükelleftir.
Uygun Fiyat Vermek
Diğer yandan bir matbaa (bütçe en önemli problemlerin başında gelmektedir) günümüz rekabetçi piyasa koşullarında, en iyi hizmeti olabildiğince en uygun fiyata vermelidir.
Zamana Uygun Çalışmak
Zaman kavramı son derece değerli olmakla birlikte, bir matbaa bir işi söz verdiği tarihte teslim etmelidir.
İşleri Temiz ve Düzgün Teslim Etmek
En önemli hususlardan bir tanesi de bir matbaa bastığı ve teslim edeceği işi, en temiz biçimde teslim etmelidir. Burada karşımıza mücellit veya mücellithane kavramları çıkmaktadır.
Bu maddeyi biraz daha açmamız gerekirse bunu bir örnekle taçlandırmak daha yerinde olacaktır.
Örneğin bir katalog işimiz var.
Katalog tasarımı yapıldı, işin son baskı baskı dokümanı oluşturuldu.
Matbaaya gönderdik. Basıldı ve teslim edilecek.
Teslim aşamasından önce mücellithane aşaması en önemli noktalardan birisidir.
Yani, bir katalog tasarımı işinin renkleri istenildiği kadar iyi ve doğru basılsın; ancak mücellithanede, katalog sayfaları birbirlerine entegre edilirken (yahut birleştirilirken) temiz bir işçilik süreci olmazsa, basılan katalog prestijden çok markaya zarar veren bir unsur haline gelebilir.
Söz konusu özensiz kataloğun dağıtılması, müşterinin o kirli ve kötü katalog ile iletişime geçmesi halinde marka değerine verilen zararı anlatmak için rakamlar çaresiz kalabilir.
Dolayısıyla baskının ve renklerin iyi olmasının yanı sıra mücellit dediğimiz, katalog sayfalarının katlanma ve birleştirilme süreci de üzerinde hassasiyetle durulması gereken bir süreçtir.
Yönlendirici Olmak: Bir matbaa özellikle kendi uzmanlık alanı olan kağıt çeşitleri, kağıt gramajları ve diğer baskı malzemeleri konusunda yönlendirici ve uzman olmalıdır.

En basit haliyle bir kartvizit tasarımında bile yönlendirici olmayı ve uzmanlığı elden bırakmamalıdır.
A segment bir marka için kullanılacak kartvizit malzemesi diğer markalar için kullanılacak olan kağıttan farklıdır veya daha doğru bir ifade ile farklı olmalıdır.
İşte tam da bu noktada uzman, yetkin ve tecrübeli bir matbaa duruma müdahale edebilmeli, müşterisini doğru bir biçimde yönlendirebilmeli, eğer müşterisi yanlış bir kağıtta ya da malzemede ısrar ediyorsa ona işin doğrusunu tüm çıplaklığıyla anlatabilmelidir.
Yalnızca müşterisi öyle istiyor diye öyle yapan matbaalar iş basıldıktan ve ortaya çıktıktan sonra “bunu biz basmadık” ya da “müşteri öyle istedi öyle yaptık” deme lüksüne sahip değildir.
Reklamcılığın tüm alanlarında olduğu gibi (aslında her meslek grubunda bu böyle olmalıdır) işin doğrusu açık, net ve detaylı bir biçimde müşteriye anlatılmalı, eğer müşteri tüm bunlara rağmen kendi istediğinde diretiyorsa ancak o zaman müşterinin istediği biçimde baskıya girilmelidir.
Dürüst Olmak ve Çalışmak
Bir matbaa yüzde yüz dürüst olmalıdır.
Proje teslim tarihi dürüstlük için verilebilecek en güzel örneklerden birisidir.
Matbaanın fiyat politikası da dürüstlük içerisinde değerlendirilmesi gereken bir konudur.
Yani, A müşterisine şu kadar fiyattan B müşterisine bu kadar fiyattan iş yapmak ne kurumsallığa ne de dürüstlüğü sığar.
Malzeme ve kağıt gramajları konusu da bir matbaanın dürüstlük sınırları içerisinde değerlendirilmesi gereken noktalardan birisidir.
Bir başka ifade ile bir matbaa kaç gramlık ve nasıl bir kağıt kullanacağını beyan etti ise ve teklifinde de bunu yazılı olarak belirtti ise gerek sözlü gerekse yazılı beyanına sadık kalmalıdır.
Dürüstlük her iş kolunda olduğu üzere matbaacılıkta da en önemli kriterlerden bir tanesidir.
Bir Reklam Ajansı ile Bir Matbaanın İlişkisi
Grafizula.com olarak pozisyonumuz gereği her ne kadar reklamcıların tarafındaymış gibi gözüksek de yapacağımız yorumlardan da anlayacaksınız ki son derece objektif davranacağız.
Reklamcılık mesleğini yapıyor olmamız bizim gerçekleri görmezden geleceğimiz ve matbaacı arkadaşlarımıza haksızlık yapacağımız anlamına gelmiyor.
Genel olarak reklam ajansları ve reklamcılar, kendilerini matbaaların üzerinde görürler.
Yani bir anlamda, sanki asıl işi onlar yapıyorlar, matbaalar da işin angarya tarafındalar…
Bunu böyle görmeyen meslektaşlarımızı tenzih ederek Grafizula.com olarak 22 yıllık reklamcılık geçmişimize dayanarak şunu rahatlıkla söyleyebiliriz ki genel itibariyle reklamcılar açısından algı budur.
Peki gerçekte öyle midir? Kesinlikle hayır. Elbette, işin kreatif tarafı reklam ajansıyla ilgilidir.
Fikri reklam ajansı bulur, tasarımı reklam ajansı yapar ve işin son baskı halini matbaaya iletir.
Matbaalar da reklam ajanslarından gelen işleri en doğru, ekonomik, olabildiğince hızlı ve temiz bir biçimde basıp teslim ederler. (Ya da etmelidirler.)
Ancak, bir reklam ajansı istediği kadar yaratıcı bir fikir bulsun ya da istediği kadar müthiş bir tasarım göndersin, eğer o işi hakkıyla basacak matbaa yok ise yapılan işin karşılığı yoktur.
Dolayısıyla bir reklam ajansı ile bir matbaa, basılı işler hususunda bir elmanın iki yarısı gibidirler veya öyle olmak zorundadırlar.
Bu anlamda birisinin diğerine herhangi bir üstünlüğü söz konusu değildir.
Ajans bir tasarım yapar, matbaa da bunu en doğru biçimde basar.

Başka bir anlatımla aynı takımın oyuncusudurlar.
Bu ilişki süreci üstünlük taslamak üzerine değil, işi en doğru yapabilme üzerine kurulu olmalıdır.
Örnek olarak bir matbaa, ajanstan gelen işte bir eksiklik ya da yanlışlık olduğunda işe hiçbir biçimde müdahale etmeden ajansa geri dönmeli ve doğru baskı dokümanını talep etmelidir.
Diğer yandan bir reklam ajansı da matbaayı, işin doğru çıkması adına, uyarıcı ve yönlendirici olabilmelidir.
Bir reklam ajansı ile bir matbaanın ilişkisi üstünlük üzerine değil, işin doğru çıkması üzerine olmalıdır.
Bu yazımızda matbaada ne işler yapılır, matbaaların görev ve sorumlulukları nelerdir ve bir reklam ajansı ile bir matbaanın ilişkileri hangi zeminde olmalıdır gibi sorulara cevap vermeye çalıştık.
Konu içi veya konu dışı aklınıza takılan soruları lütfen bize yazın.
Bilgi kardeşliktir.
Saygıyla.
Kreatif Direktör